fb
@-книгиСпециални

BookTok е нова глава в начина, по който четем книги

4 мин.
Снимка: Pixelshot

Новозеландка прочела повече от 80 книги миналата година благодарение на книжната общност в най-бързо развиващата се социална медия TikTok, пише АВС. Алия никога не е била толкова запален читател преди да открие „BookTok“. Студентката разказва, че обикновено чете по една или две книги годишно, най-много до 5 янг адълт романа.

Всичко започнало с локдауна в Нова Зеландия. Тогава Алия изведнъж имала много свободно време и превъртайки TikTok, намерила книжно видео, което привлякло вниманието ѝ, след това друго и за месеци тя се превърнала в един от най-популярните създатели на „BookTok“.

Какво е BookTok?

За тези, които може би все още не са попаднали на него в интернет, BookTok е общност от ненаситни читатели и маниаци на книги по целия свят, които споделят какво четат. Непрекъснато се развива, с почти неограничени възможности за творческо съдържание, свързано с книги. Видеоклиповете варират от ревюта или списъци с препоръки, базирани на любим жанр, до книгите, които да прочетете, когато имате нужда нещо силно да ви разтърси.

Кого ще намерите в тази общност?

TikTok има около един милиард активни потребители по целия свят. Въпреки че няма официална цифра за броя на „BookTok-ers“, трябва само да влезете в приложението и да започнете, за да видите огромния размер на тази бързоразвиваща се общност.

Алия е категорична, че с широката гама от представени жанрове има по нещо за всеки книжен любител. Акаунтът ѝ в TikTok, @aaliyahreads е създаден в средата на 2020 г. До ноември тя има около 10 000 последователи, което тя определя като „бавно изкачване“.

„И след като достигнете 10k, наистина започвате да се движите по спирала нагоре, все повече и повече.“ Сега тя споделя съдържанието си с повече от 200 000 потребители. Популярните ѝ видеоклипове събират стотици хиляди гледания. Някои – повече от милион.  

Предизвикателството е как да преобърне нещо, което изобщо не е свързано с четене, за да накара любителите на книги да си кажат: „О, боже, това е весело“!

Освен успеха си като създател на съдържание, Алия казва, че платформата е била и източник на нови познанства, а някои от най-близките ѝ приятели сега са от САЩ.

Кои книги те правят популярен в BookTok?

Ръководителят на цифровите технологии в Penguin Random House в Австралия, Майкъл Уиндъл, казва, че в BookTok вижда смесица от читателски предпочитания: от художествена литература и новоиздадени нехудожествени произведения, през книги за самоусъвършенстване до класика.

„Не става въпрос само за самите книги, но и за това, какво е да си читател“, казва Уиндъл. „Какво е да си някой, който има твърде много книги, но продължава да купува още повече.“

Не е необичайно общността на BookTok да вдъхне нов живот на вече издадени произведения.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo („Скандалният живот на Евелин Хюго“, изд. Locus) e чудесен пример за това. Първоначално публикуван през 2017 г., това е един от няколкото романа на писателката Тейлър Дженкинс Рийд, които са били подхванати от публиката на TikTok.

Благодарение на тази популярност издателите съобщават, че също са видели бум в продажбите през 2021 г. Феновете вече с нетърпение очакват следващата глава, като се говори за адаптирането на романа за екран.

Американската услуга за абонамент за аудиокниги Scribd казва, че нейните данни подчертават силата на популярността чрез BookTok.

„Най-забележителното е при 18-процентов спад в четенето, преди да се обърне внимание на BookTok, книгите, споменати в TikTok, отбелязаха средно 75% скок“, отбелязват от компанията.

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ също отбелязва 72% скок в читателите за няколко месеца. Издателите и търговците са видели този потенциал и са се възползвали от него.

Уиндъл казва, че BookTok привлича вниманието му в началото на 2020 г.

„Ако някога сте затваряли книга и сте си мислили: „О, наистина трябва да говоря с някого за това!“, мястото е TikTok“, обясни той.

Общността се превърна в още един начин издателят да „слуша“ читателите. 

За Алия бизнесът в TikTok е изживяване, но тя остава фокусирана върху това кои книги отговарят най-добре на нейните собствени интереси и тези на непрекъснато нарастващата ѝ аудитория.

„Искам да бъда известен с това, че съм уникална и честна, когато казвам, че обичам книга.“