fb
СпециалниЧети повече

Британската програма Reading Well в помощ на хората с деменция

1 мин.
dementsya knigi

dementsya knigiОбществените библиотеки в Англия подемат нова инициатива, част от схемата Reading Well Books on Prescription (Четене на книги по предписание), която има за цел да окаже подкрепа и помощ на хората, страдащи от деменция, съобщава благотворителната организация за развиване на четенето The Reading Agency.

Списък с книги по предписание за помощ на хората с деменция ще бъде на разположение в обществените библиотеки от февруари като част от национална стратегия на библиотеките за подкрепа, разясняване и осведоменост по въпроси, свързани със здравето.

Новаторската схема Reading Well стартира през юни 2013 г. и помогна на над 275 000 души с общи психични заболявания чрез терапия, базирана на четенето на книги за самопомощ и разясняване на болестта, които са достъпни в обществените библиотеки. Инициативата се радва на голяма обществена подкрепа и е определяна като полезна и значима от общността, общопрактикуващите лекари, специалисти по психическото здраве, министри.

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Една от формите на деменцията, но далеч не единствената, е болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че деменцията представя ключов национален здравен проблем с дълбоко социално, личностно и икономическо въздействие в Обединеното кралство.

Очакванията са Reading Well да помогне на около 850 000 британци, живеещи с болестта, на грижещите се за тях и на семействата им.

[ + ]