fb
БългарияНовини

Български военни си направиха библиотека само с дарения

3 мин.
Снимка: Freepik

Повече от 2000 книги са дарили, за да си направят вътрешна библиотека, кадетите от Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет „Васил Левски“, съобщиха от висшето училище. Инициативата е на старшина Йонко Христов, главен инструктор в Професионалния сержантски колеж.

„Тази идея ми хрумна преди пет години. Тръгнах първо от себе си – много обичам да чета и реших, че вместо да говоря за това, мога да предизвикам колегите си да дарим книги и да започнем да си събираме вътрешна библиотека. Оказа се, че четенето е хоби на много от кадетите, в инициативата се включи и командният състав и всеки донесе по една книга. Така бързо успяхме да се организираме и да запълним първите няколко рафта на библиотеката“, разказва старшина Йонко Христов.

След това той с радост започнал да наблюдава как подредените заглавия вече не са толкова подредени, виждал, че често изчезват книги за определен период от време, а когато се върнат отново на лавицата, до тях има и ново четиво.

„Така пък се роди продължението на идеята – взимаш една книга, връщаш две. Тоест, когато върнеш заетата от тук книга, я връщаш с още една нова. Обучаемите взимат, връщат, няма нужда да се записват, да си правят картони или да плащат за заетата книга. Условието е само да не изхвърлят заглавия от личните си библиотеки, ако те вече не са им интересни, а да ги даряват за нашата“, коментира още старшина Христов.

Така за около пет години Професионалният сержантски колеж събрал библиотека, в която има повече от 2000 заглавия. Лавиците се оказали тесни и недостатъчни и част от книгите стоят прибрани в друга зала.

Вече има българска, руска и западноевропейска класика в библиотеката на колежа. До книгите на Майн Рид и Стивън Кинг стои историята на Александър Македонски, до поезията на търновски поети стоят заглавията на Жул Верн и Достоевски… Има и книги на украински, английски и немски език, списания, албуми със снимки. Има и издания на военна тематика, които колежът е получил като дарение от Министерството на отбраната, след като там разбрали за инициативата на кадетите. За библиотеката заглавия са дарявали вече и от Военно окръжие, и от Военно издателство.

„Обичам да обикалям библиотеката и да разглеждам какви нови книги влизат в нея и какви заглавия липсват. Така разбирам какво четат колегите ми и обучаемите. Много се забавлявахме, когато изведнъж сред заглавията се появи „Експлоатация и ремонт на москвича“. Първите реакции бяха, че това никой вече няма да го прочете, но само няколко дни по-късно книжката изчезна. И до момента е една от търсените, значи някой все още има москвич или просто е любопитен за историята на тази кола“, усмихва се старшина Христов и допълва, че най-голямата му гордост е едно малко списание от 1934 г. – „Подофицерски корпус“, което разказва за сержантския състав на България от онова време. В изданието има статии за военни тактики, исторически справки и събития, тънкости за възпитание на кучето, правила за бой в населени места.

„Продължаваме да събираме дарения и колкото повече стават книгите, толкова по-възможно ми се струва мечтата ми тази стая, в която съхраняваме библиотеката, да се превърне в читалня“, казва старшина Йонко Христов.