fb
БиблиотекитеНовини

В Бургас стартира проект за дигитализиране на „Парчета @рт”

2 мин.
parcheta art

biblioteka burgasПарчета @рт”, проект за дигитализация на част от специалните колекции на Регионална библиотека „П. К. Яворов” в Бургас, две читалища от Поморие и Созопол и Художествена галерия – Бургас, непоказвани досега в интернет, стартира през месец юли, съобщават от регионалната библиотека в Бургас.

Реализирането на проекта се състои в дигитализация на документите, тяхно притежание, както и предоставяне в свободната платформа на информация за културните събития от Бургаски регион. До края на октомври 2013 г., ще бъдат дигитализирани общо 900 документа – музикални файлове, картини, пощенски картички, документални филми.

По думите на организаторите създаването на свободна платформа ще улесни достъпа до произведения на изкуството с ограничителен режим на ползване. Потребителите ще могат да получат необходимата информация, да направят своите заявки и да ползват дигиталните копия, чиито оригинали се съхраняват във фондовете на партньорите по проекта, като същевременно ще се съхранят оригиналите от похабяване.

Извън времевата рамка на проекта, колекциите ще могат да бъдат допълнени с нов вид материали – нотни и графични издания, карти и др. Това ще разшири обхвата на възможното обслужване и ще даде възможност за разработванена други е-услуги. Освен това проектът остава отворен и за други културни институтиции, които разполагат с уникални експонати.

“Участниците в проекта притежават богати некнижни колекции, интересът към които от страна на хора на изкуството, ученици и други е голям, а достъпът до тези колекции е затруднен по различни причини – технически, географски и др. Чрез „Парчета @рт” се очаква да се реализира по-лесен и свободен достъп на широката публика до произведенията на изкуството на културните институтиции, част от които са уникати или в единствен екземпляр (пощенски картички, грамофонни плочи).”, коментира Иво Иванов от библиотеката в Бургас.

Проектът се финансира от програма „Глоб@лни библиотеки“ – България по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти. Водеща организация е Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас. Партньори по проекта са още Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, НЧ”Просвета 1888” – гр. Поморие, НЧ”Отец Паисий 1896” – гр. Созопол.