fb
БиблиотекитеНовини

Бургаската библиотека спечели наградата RegioStars 2023

2 мин.

Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“ спечели специалната награда на публиката в престижната европейска класация RegioStars, стана ясно на официалната церемония по награждаването, която се проведе в Острава, Чехия.

Победителите бяха избрани от журито на класацията, което внимателно оцени рекордния брой кандидатури – общо 228 – и избра само 30 финалисти. Както и предишни години, публиката имаше възможност да гласува за своя любим финалист за наградата Public Choice. Фаворитът на публиката в REGIOSTARS 2023 е българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“. Проектът бе една от петте номинации на журито в категорията „Европа по-близо до гражданите“.

„Благодаря, Бургас! Благодаря, приятели на Бургас за подкрепата! Заслужихме си наградата! Браво и на екипа на Регионална библиотека “Пейо Яворов”!“, написа в профилите си в социалните мрежи кметът на Бургас Димитър Николов.

Библиотеката на Бургас за втора поредна година е финалист в конкурса. Освен реновация на сградата, по проекта е въведена електронна система за дигитализация на изданията за управление на библиотечния фонд, което позволява ефективното му използване от читателите от всички възрастови групи.

В обновения Център за съвременно изкуство и култура децата, младежите, студентите и гостите на Община Бургас имат възможност за допълнително творческо развитие и образование в областта на изкуствата в съвременни и модерни зали. Те са оборудвани съгласно всички съвременни изисквания за образователни и творчески курсове – писане на книги, създаване на комикси, майсторски арт класове, кръжоци по приложни изкуства и др. Посетителите имат достъп и до най-съвременни високотехнологични форми на изкуството в залата за добавена реалност в 3D пясъчна кутия и интерактивен музей.

Обновените зали на Центъра дават възможност и на бизнеса в община Бургас и региона да организира работни срещи, форуми и различни събития в артистична среда, където се съчетава изкуството, културата и иновацията. Сградата е снабдена и със съоръжения за достъп на хора в неравностойно положение и в риск от социално изключване.

Библиотеката е първата в страната, която работи денонощно.

RegioStars се организира ежегодно от 2008 г. насам. През годините се превърна в европейски етикет за отлични постижения за проекти, финансирани от ЕС.