fb
Ревюта

„Целуната жаба”, само да има любимата баба …

2 мин.

celunata-jaba-koricaЩом целунеш жабата, в принцеса
истинска превръщала се тя.

 Ще целуна по устата право
гадна жаба с мокър цвят зелен,
но с молбапринцеса да не става!
Искам баба да е тя за мен!

Из „Целуната жаба”

Целуната жаба е книжка със стихотворения на дядо Пънч. Подредени са в три раздела, свързани с баба, мама, дядо и други роднини.  Ритъмът се вихри около актуални теми от възпитанието на децата в тенденциите на компютърния свят. Основните битки се водят от баба, която иска внучето да спортува повече, а то все пред компютъра се връща. Обичайно към нея най-сме привързани, защото ни пристава на акъла и се кара любвеобвилно. Понякога става „Баба змей, защото я боли глава. Каквато и да е, баба е онази, която отключва фантазиите ни. Този дух на семейни отношения е съхранен от Дядо Пънч. Баба си остава онази устойчива институция на детството, която продължава да действа и днес и да замества детските градини.

Стиховете за мама са израз на грижата, забраната, наказанието, опората, такива, каквито всеки от нас ги е преживял. Изненадващи са сравненията – дъждът е душ за всички, Марширувам на ръце изправен.  Други фигури са познати и обичайни – слънцето, морето, небето. Третата част Стихове за дядо и другите вкъщи поетизира частично мъжкия свят. Срещат се стринка и чичо, кака и батко.  Малко татко се губи и отсъства от семейната картина със самостоятелен стих.

Класическите детски мечти са запазени, като тази на момичетата да бъдем принцеси, любопитно трансформирани: Де сте чули и видели/ да живеят принцеси в панели?” („Принцесата от осмия етаж”). Има го и първолака, и четенето на приказки за лека нощ, джапането в локви. Последните две стихчета подхващат болната тема за вкъщи и чужбина. Сашо смело заявява:

И аз искам да надзърна
в цял свят, ала да се върна
в нашата земя, където
бодро тупка ми сърцето…

Из „Алекс и Сашо”

Стиховете за млади читатели изненадват със своя завършек, който понякога е в  ущърб на ритъма и в полза на смисъла. С тях може да се закусва, скача и забавлява. Пъстрите илюстрации на  Маглена Константинова допълват музикалното въздействие на поезията и дават представа за обърнатия фантастичен детски свят.

Книгата е номинирана в наградата “Бисерче вълшебно” 2014 и ако ви хареса, можете да я подкрепите до 30.04.2014 г.!

Прочетете ревюто и на Вал Стоева отДетски книги“ тук.