fb
Без категория

Чети повече, докато чакаш в Тайланд

2 мин.
chakane

Вярвам, че всички фенове на четенето обичат да чакат. Не ме разбирайте погрешно, просто всеки истински книжен фен винаги има под ръка, в чантата, на съвсем новичкия си електронен четец или на лаптопа си хубава книжка за моментите, в които по някакъв начин се налага да чака за нещо.

Независимо дали става въпрос за среща с приятели или любимия човек, за градския транспорт или обяда в близката кръчма, книгата винаги е добър приятел за запълване на времето, за откъсване от скуката, студа и градската забързаност на ежедневнието.

Разчитайки точно на четенето по време на чакане, тайландското издателство “A book” създават една изключително впечталяваща кампания, която освен много силен медиен ефект се оказва, че има и много добри финансови и търговски резултати за издателството.

В рамките на кампанията “Enjoy the wait”(Наслаждавай се на чакането) тайландското издателство предлага приятно четиво на всички на места, където обикновено винаги ни се налага да чакаме – опашката за билети, градския транспорт, ресторантите и дори онези толкова досадни моменти, когато чакаме бавната ни интернет връзка да зареди любима песен в youtube. На тези места се поставят специални машини за кратки истории, огромни стикери с части от книги и разкази или подобни на менюта книжни тийзъри, които да разсейват чакащите хора на съответните места.

chakane

Основен фаворит за мен лично обаче си остава услугата “A book” Running late sms (sms при закъсняване за среща). От тайландското издателство предлагат услуга, която позволява ако закъснявате за среща да изпратите контакт на човека, който ви чака на специален номер и само за секунди той ще получи кратка история от издателството, на която да се наслаждава, докато вие се борите със задръстванията например. Сигурна съм, че подобна услуга ще има голям успех и у нас, съдейки по броя на закъсняващите ми четящи приятели.

chak

Най-важното за тази кампания обаче е и реалният резултат, който постига. По думите на “A book” продажбите на техни книги след стартирането на кампанията се увеличават с 25% за два месеца, в това число 20% са нови целеви групи, които не са имали засилен интерес към четенето преди това.