fb
СпециалниЧети повече

Защото „Книгите са банки за идеи“

3 мин.

knigi investbankОт няколко дни насам на ключови спирки на софийското метро пропускателните бариери и стъпалата посрещат пътниците, дегизирани като уголемени книги от класически български автори. Своеобразната кампания за насърчаване на четенето, която твърди, че „Книгите са банки за идеи, променящи света„, този път не е дело на едно или няколко издателства, както обикновено се случва, а на компания от финансовия сектор.

Амбиент-кампанията в метрото е пореден етап от инициативата „Покрай ценните книжа нека не забравяме безценните” на Инвестбанк АД. Тя стартира още на 24 май с откриване на празнична инсталация върху фасадата на Централно управление на банката в София, където бе изобразена библиотека с литературни шедьоври като специален поздрав към жителите и гостите на столицата за Деня на славянската писменост и култура. Няколко кадъра бързо обиколиха социалните мрежи и създадоха голям вирусен ефект за кампанията.

“Инициативата е част от нашата програма за корпоративна социална отговорност в подкрепа на съхраняване и развитие на духовните и културните ценности на България”, разказа пред “Аз чета” изпълнителният директор на Инвестбанк АД Любомир Каримански.

knigi investbankКонцепцията и изпълнението на кампанията е дело на рекламна агенция Saatchi & Saatchi, която вече получи златно отличие на Рекламния фестивал ФАРА 2012 г. в Албена през септември. Наред с нетрадиционните и класическите рекламните канали – турникети, стълби и постери, „Покрай ценните книжа нека не забравяме безценните” се случва паралелно и като дарителска кампания в цялата страна.

“Чрез своята широка мрежа от клонове и офиси на територията на цялата страна Инвестбанк набира книги от служители, клиенти и партньори на банката за дарения в полза на читалища, библиотеки и учебни заведения, чиито книжен фонд да бъде обогатен”, допълва Каримански.

Освен даренията, кампанията ще продължи с още дейности, като голямата поставена цел е “да променяме градската среда, така че да я направим по-вдъхновяваща и предразполагаща към четене”.

“За екипа на Инвестбанк това е кауза в полза на обществото. Радваме се, че кампанията намери подкрепа на висши институции у нас, много съмишленици и широк отзвук в цялата страна”, каза още Любомир Каримански. ”Стараем да допринесем за една по-приветлива градска среда, която да говори за духовното израстване на българина и същевременно да призовем хората да се обърнат към изконните ценности – образованието и четенето на книги”, завършва той.

С кампанията „Покрай ценните книжа нека не забравяме безценните” банката подкрепя и кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г., така че очакваме още нестандартни решения и изненади.

Вижте галерия от последния засега етап на кампанията – в метрото.