fb
НовиниПо света

“Чичо Томовата колиба” вдъхнови нов музей в САЩ

3 мин.

Джозая Хенсън и съпругата му

Музеят “Джозая Хенсън” в окръг Монтгомъри, щата Мериленд, се строи в памет на мъжа, който вдъхновява американската писателка Хариет Бичър Стоу за написването на романа “Чичо Томовата колиба”, съобщава nbcwashington. Той ще разказва историята на робството в САЩ, а откриването му е планирано за лятото на 2020 година.

Имотът, който някога е бил плантация, е бил собственост на Исак Райли. Местните власти го откупуват през 2006 г. за 1 милион долара, убедени, че във въпросната постройка е живял Джозая Хенсън – чернокожият роб, който избягва със семейството си в Канада и там пише автобиографична книга, послужила за вдъхновение на Стоу за световноизвестния ѝ роман.

След похарчването на още 1 млн. долара за изследване на обекта се оказва, че там няма как да е живял Хенсън, тъй като колибата датира около 1850 г., близо 10 години след като Хенсън избягва в Канада. Въпреки това, проектът за музей не е прекратен и е завършен през 2010 г. Оттогава се работи по него и това лято се очаква той най-после да отвори врати.

Когато посетителите влязат в къщата, те ще разберат, че това не е традиционен музей. Ще използваме похвата на графичен роман с изкуство, което е много убедително и емоционално”, казва Джордън Грей, помощник мениджър на музея. Хората ще могат да четат директни пасажи от автобиографията на Хенсън, която вдъхновява Стоу за “Чичо Томовата колиба”.

Хенсън е бил неграмотен, докато е живял в САЩ като роб. След като е бил подлъган от Райли, че ще може да откупи свободата си, научава, че господарят му го е продал на друг земевладелец. Тогава Хенсън решава, че единственото спасение за него и семейството му е да избяга извън Щатите. Научава се да чете и да пише едва след като се установява в Канада и на 50-годишна възраст публикува своята автобиографична книга. Той става духовен служител, а също така служи като офицер в канадската армия, водейки полк от чернокожи войници в канадското въстание от 1837 г. Създава сплотена общност от чернокожи, инициира построяването на църква и училища за чернокожи деца. Той е първият черен човек, изобразен на марка в Канада. Макар мнозина бивши роби да се завръщат в САЩ след премахването на робството, Хенсън живее в Канада до края на дните си.

Кейси Андерсън, ръководител на проекта за музея споделя:

Този проект има много по-важно значение, което излиза отвъд личната история на Хенсън. Мястото ще ни напомня за робството като част от миналото на окръг Монтгомъри. Минало, което е било тук, в нашия дом, при това не толкова отдавна.

Снимки: montgomeryparks.org

[ + ]