fb
БългарияНовини

„Чудовището“ на Владимир Зарев с премиера на Аполония и трето издание

2 мин.

Advertorial

След София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом, Несебър и Поморие, Созопол е поредният град, в който писателят Владимир Зарев ще се срещне с почитателите си. Поводът е представянето на романа „Чудовището“, за който издателска къща „Хермес“ готви трето издание, само три месеца след излизането му на книжния пазар.

Събитието ще се състои на 6 септември от 20:00 часа в Художествената галерия в Созопол, с медийната подкрепа на „Аз чета“. Книгата ще представи проф. Михаил Неделчев.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор. Има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 г. и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и дванайсет издания в България има и романът „Разруха“, в който се описват механизмите, с които е ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии.

По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев заснема игралния филм „Времето е наше“.

Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. е удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. е предложен за награждаване с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.