fb
НовиниОт издателствата

Да надникнем в „Любовният живот на животните“

3 мин.
Advertorial

Всеки родител знае колко трудно е да говориш с децата за секс. Като родители се стремим да пазим невинноста им възможно най-дълго, но пък сме длъжни да им предоставим достоверна информация, подходяща за възрастта им. На помощ идва „Любовният живот на животните“ (изд. „Летера“) от немската педагожка Катарина фон дер Гатен и веселите илюстрации на прочутата художничка Анке Кул.

За първи път в България идва научнопопулярна книга за възрастни и деца (8-10 г.) с ценна информация за любовните нрави на различните видове, написана достъпно и забавно, със закачливи илюстрации. Забавно и прелюбопитно четиво за малки и големи, за тези, които искат да научат за чудото на любовта сред животните.

  • Как те се състезават, за да си намерят партньор.
  • По какви необичайни начини правят секс.
  • Как се създават бебетата на животните.
  • И как се появяват на бял свят.

Рецензент на българското издание е гл. ас. Огнян Тодоров, д-р по зоологически науки и директор на Регионален природонаучен музей – Пловдив, който споделя за книгата:

„Любовният живот на животните“ е книга, която представя достоверна научна информация за екологията и биологията на редица видове, която до момента е била неизвестна за читателите. В нея са селектирани най-интересните взаимоотношения свързани с размножаването на някои гръбначни и безгръбначни животни. За да бъде избегната „тежката“ терминология, процесите и взаимоотношенията са описани на разбираем и „закачлив“ език. По този начин поднесената информация става достъпна за много по-широка публика. 

Катарина фон дер Гатен е известна детска писателка на научно-популярни книги и специалист по педагогика на сексуалността с дългогодишна практика в обучението на деца. Множеството въпроси на деца за любовния живот на животните са я насърчили да създаде тази книга. Анке Кул е една от най-обичаните художнички в Германия, досега е илюстрирала над 70 детски научнопопулярни картинни книги. За много от тях е получила награди, между които Националната награда за юношеска литература в Германия. 

Двете дами си партнират и в създаването на нашумялата книга „Просвети ме“, в която отговаря на детски въпроси за сексуалността, бременността и раждането.

Преводач на книгата от немски език е Цветелина Димитрова, дългогодишен редактор, преводач на детската книга ВАМПИРКО от Ангела  Зомер-Боденбург и романите КАТАЛИНА от Маркус Ортс, АЛРАУНЕ от Ханс Хайнц Еверс. През 2015 г. получава награда за художествен превод от Дружеството на преводачите в Пловдив. В превода на книгата „Любовният живот на животните“ научната информация е предадена с прецизност и вещина, а изпълненият с хумор текст на авторката е пресъздаден така добре на български, че се чете с усмивка и лекота.

„Любовният живот на животните“ е книга за изтънчените и за грубите трикове на животните в ухажването, за гениалните им гениталии, за умно програмираните им бременности и за най-сладките малки животинчета на Земята. В нея са подбрани забавни и удивителни, страшни и невероятни, познати и непознати истории и примери за какви ли не любовни обичаи на животните.

Тази книга е безценен помощник за родители и педагози  да обяснят на децата по интересен и забавен начин деликатната тема за съзряването, любовта и секса при човека чрез поведенческите модели на животните. 

Изданието е 144 с., с твърда подвързия и цветни илюстрации.