fb
БиблиотекитеНовини

Дарения на книги и „Котешки карнавал“ стартират доброволци в Ловеч

3 мин.
Снимка: Canva

Доброволците към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Ловеч стартират благотворителна инициатива „Подари книга с любов”. Организира се за втора поредна година и е по случай 14 февруари – Международен ден за даряване на книги. Идеята е всеки да подари прочетена вече книга на свой приятел или да я занесе в Центъра за работа с доброволци към библиотеката. Единственото условие е книгите да са издадени след 2015 г. и да са предназначени за деца и тийнейджъри, уточни Албена Йончева, библиотекар и координатор на Център за работа с доброволци към РБ – Ловеч. Кампанията ще се проведе от 3 до 15 февруари. Даренията се събират на адрес ул. „Търговска“ 47, ет. 3, Информационен център.

„Всяка книга означава повече детски смях. И това е прекрасен повод да запалим искрата на любовта – само че към книгите“, казаха още от библиотеката.

Доброволците в Ловеч, заедно с екипа на Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование – Ловеч, са приготвили и нови предизвикателства за малките читатели в периода от февруари до юни под формата на „Детски творчески маратон 2022“. Той ще включва различни дейности и забавления за всеки месец. Подходящ е за деца от 5 до 12 години.

Маратонът започна с „Котешки карнавал“ от началото на февруари. Условията са участниците да направят маска, шапка или друг аксесоар на познат приказен герой и да напишат любим цитат от приказката. Могат да изберат и котка, живееща в дивата природа, и да се включат в едно от предизвикателствата: „изобразете котка в дивата природа; направете играчка; изобразете семейството ѝ; четете, рисувайте, творете и се забавлявайте вкъщи, в училище или в детската градина“.

„До 28 февруари очакваме снимки или видеоклипове на вашите творби по темата. Доброволец ще изтегли първият победител на 1 март“, допълниха организаторите.

Снимките се изпращат на и-мейл: [email protected][email protected] или на страниците във фейсбук до 1 март 2022 г. Необходимо е участниците да посочат трите си имена, години, ДГ/училище, адрес.

През следващите месеци децата и техните семейства ще могат да се включат в предизвикателствата: „Магически природен портал“ през март, „Космическо кулинарно пътешествие“ през април, „Лента на времето“ през май и „Корабът на мечтите“ през юни.

След всяка приключила месечна дейност доброволец от Центъра към библиотеката ще изтегля по един победител. В края на маратона всеки участник ще получи медал за участие, а трима, включили се в шестте „дисциплини“, ще бъдат изтеглени на случаен принцип и ще получат предметни награди.