fb
БиблиотекитеНовини

Дари детски книги за библиотеките в страната с читАлнЯта и Глобални библиотеки

2 мин.

Книжно предизвикателство за събиране на детски книги за библиотеките в страната организират от Сдружение за градски читални и Фондация “Глобални библиотеки” с подкрепата на Фондация “Детски книги“ и медийното партньорство на www.azcheta.com и www.detskiknigi.com. Организациите провокират гражданите да дарят 1000 стойностни детски издания между двата големи книжни празника през април – Международния ден на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право 23 април. 

Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да повиши достъпа и интереса до съвременна литература за деца. Акцент на даренията е поставен върху книгите за най-малките читатели – от 0 до 5-годишна възраст, за да се поощри развитието на децата от най-ранна възраст като хармонични личности чрез приобщаване към света на книгите и знанието.

“Системното недофинансиране на библиотеките за закупуване на нова литература ги поставя все по-често в положение да не могат да попълват своите колекции с нови книги и други информационни носителите и особено с тези за най-малките. От друга страна има родители, които не могат да си позволят да купуват детски книжки. Всичко това води до лишаване на децата от възможността да растат при равни условия и да опознават природата, света и да общуват по пълноценен начин”, споделя Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация “Глобални библиотеки”.

Събирателният пункт на кампанията е в павилиона на читАлнЯта в Градската градина в София. Приемат се нови и запазени издания с приказки, съвременни детски и тийн романи, комикси, класически произведения и други любими на децата текстове.

“читАлнЯта беше създадена и се развива изцяло чрез дарения на гражданите, които активно четат, търсят и искат нови книги. С тази кампания ще продължим започнатото и ще позволим на повече млади читатели да открият удоволствието и любовта към книгите, както и новите възможности, които те предоставят”, споделя Александра Генова от Сдружение за градски читални.

Всички деца и родители, които се включат в кампанията за събиране на детски книги, ще получат безплатни карти за читАлнЯта и ще участват в томбола за безплатни билети за събития в Столичния куклен театър и Софийска филхармония.

Повече за кампанията може да следите във фейсбук събитието тук.