fb
Ревюта

Кръговратът на приятелството с “Дъж и Кап”

2 мин.

Дъж и Кап - Деница Илчева и Ася КолеваДъж и Кап можеха да бъдат обикновени капки. Да си живеят на бавния облак и да се разминават по пухкавите му хълмове, говорейки за времето… Да, обаче Деница Илчева им е определила съвсем друга роля в своята книжка “Дъж и Кап” (изд. “Бяла лодка”).

Дъж и Кап са приятели. Неразделни.

Живеят на бавния пухкав облак. Обичат да се веселят заедно.

Те са щастливи да споделят приятелството си тук и сега. И не предполагат как ще ги завърти кръговратът на водата.

Но, както всички знаем, често в живота ни се случват непланирани неща. Подвластни на същите правила, двете дъждовни капчици биват разделени по пътя си от облака към земята. И точно тук започва голямото пътешествие – към осъзнаването на приятелството, към овладяването на самотата, към надеждата, че рано или късно двамата приятели отново ще се срещнат…

Докато Дъж и Кап се борят с въртележката, наречена кръговрат на водата (а защо не и живот!), техните приключения са документирани на страниците от Ася Колева. Наситените цветове и използваната от нея техника за илюстриране, ме накараха да си спомня онези илюстрации на Любен Зидаров, които съпътстваха детството ми, разказвайки вечните истории за любов, предателство и приятелство. Днес към тях спокойно мога да прибавя “Дъж и Кап”, защото те са точно такава вечна история – разказана достъпно от Деница Илчева и нарисувана по детски (за което се изисква голямо майсторство!) от Ася Колева.

Книгата е подходяща за деца над 3 години. Тя ще провокира разговори за приятелството, за разделите и за новите срещи със стари приятели. Ще помогне на децата да осъзнаят каква е ролята на истинското приятелство и дори ще ви даде възможност да разкажете повече за кръговрата на водата. Изданието пристига в голям формат и е отпечатано на 100% рециклирана хартия. А това е още една тема за кръговрата в природата.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.