fb
Книги и киноСпециални

Дени Вилньов разработва и телевизионен сериал за „Дюн“

2 мин.

Дени Вилньов ще работи по телевизионен сериал, вдъхновен от научнофантастичната поредица „Дюн“, съобщава Variety. Проектът на Legendary Television е озаглавен „Дюн: Сестринството“ (Dune: The Sisterhood) и ще се излъчва по стрийминг канала на WarnerMedia. Припомняме, че в момента Вилньов подготвя и пълнометражна адаптация на класиката.

Дени Вилньов (снимка: IMDB)

„Дюн: Сестринството“ ще се развива в научнофантастичната вселена, създадена от писателя Франк Хърбърт. За разлика от литературния първообраз обаче, тук историята ще бъде разказана през очите на школата „Бин Джезърит“ – могъщи жени, надарени с необикновена власт върху тялото и ума. „Бин Джезърит“ играят огромна роля във феодалната политика и интриги в Империята. Кроежите им ги отвеждат до мистериозната пустинна планета Аракис, наричана от обитателите си Дюн.

Дени Вилньов ще режисира пилотния епизод, а сценарист ще бъде Джон Спейтс. Двамата са още изпълнителни продуценти на сериала заедно с наследниците на Франк Хърбърт, както и съавтори на сценария на пълнометражния филм в партньорство с Ерик Рот. От Legendary Television планират да превърнат „Дюн“ във франчайз, обхващащ множество платформи.

Вилньов коментира:

„Бин Джезърит“ винаги са ми били изключително интересни. Да посветя цял сериал на този могъщ женски орден ми се струваше не само уместно и вдъхновяващо, но и ми изглеждаше като динамична концепция за телевизионна поредица.

Това няма да е първата телевизионна адаптация на „Дюн“. През 2000 г. каналът Syfy излъчва минисериал от три части, последван през 2003 г. от продължението „Децата на Дюн“. Що се отнася до пълнометражния филм, премиерата на „Дюн“ е насрочена за 20 ноември 2020 г. Кинопродукцията изглежда много обещаващо заради звездния си състав, в който участват Тимоте Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Джош Бролин, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста и др. Книгата е филмирана веднъж за големия екран през 1984 г. с режисьор и сценарист Дейвид Линч.

Франк Хърбърт публикува романа си „Дюн“ през 1965 г. и става първият носител на награда „Небюла“. Творбата му придобива култов статут и е смятана за едно от най-значимите научнофантастични произведения на всички времена. Хърбърт пише пет продължения, а след смъртта му синовете му Браян и Андерсън също допринасят към поредицата с няколко книги.

[ + ]