fb
ИнтервютаНовини

Деси Нико: Всеки автор може да бъде успешен, ако си го постави за цел

3 мин.

Самопубликуващата писателка Деси Нико, автор на романа „Алиса и петък вечер“, ще бъде един от двамата лектори на предстоящите семинари „Как да стана успешен автор?“ на 16 и 23 февруари. Самата тя е успешен пример за това как от ръкопис можеш да достигнеш до многохилядна аудитория и солидни продажби без да разчиташ на подкрепата на издателство. Няколко дни преди събитията се срещнахме с Деси, за да ни разкаже какво да очакваме от двата семинара.

Какво трябва да знае един автор, когато реши да публикува сам книгата си, без да разчита на издателство?
Трябва да е готов за много предизвикателства, но основното е да има ясно изградена стратегия за това как да достига до читателите си. Може да се посъветва с други самопубликуващи се автори, за да види какво правят те и да се поинтересува от начини за маркетиране чрез Facebook, имейл и т.н. Изобщо, да ползва съвременните технологии, защото те дават наистина много големи възможности, все още сравнително безплатно. Дори за платените формати обаче има достатъчна възвращаемост.

Кои са уроците, която самата ти научи, докато подготвяше своята книга?
Научих, че е добре да отстояваш собствената си визия за своята книга, когато си представяш определени илюстрации или определена корица. Да отстояваш стила си, когато работиш с редактор.

Това не означава да кажеш „Моето е перфектно и няма да приема чуждо мнение“, но когато получиш мнение, което се различава от твоето, винаги можеш да поискаш трето или четвърто, за да се ориентираш. Защото това, че някой е професионалист в дадена област, не го прави изключително несубективен, и невинаги означава, че е по-прав от теб.

Какво да очакваме от двата семинара за автори на 16 и 23 февруари?
Авторите трябва да очакват най-вече успокоение! Защото може да се занимават с писане от малки, но никога не са се занимавали с книгоиздаване, и съм сигурна, че всеки от тях има безкрайно много въпроси, които го карат да се чувства объркан.

В подобни ситуации дори не можеш да си представиш какъв тираж е реалистичен, какви са шансовете да възвърнеш инвестицията от издаването на книгата. Дори не е въпросът да станеш богат от това, че си издал една книга. Просто няма как да си сигурен дали ще си върнеш парите, които си инвестирал в това, притесняваш се как ще се справиш с външния вид на книгата, дали ще можеш да ръководиш правилно хората, които ще работят по него, дали ще се представиш добре с маркетирането. Ще отговорим на въпроси от всички тези сфери, включително и от творческата, а аз лично ще говоря за това как един роман от етап „чернова“ да стигне до финалния си вид.

Важно е авторите да получат спокойствие по тези въпроси, да знаят насоките и да са спокойни, че ще се справят, ако си го поставят за цел.

Освен автори, който друг би могъл да научи важни и интересни неща на двата предстоящи семинара?
Самите издателства и хора, които работят в тях, например. От комуникацията си с такива професионалисти до момента съм установила, че те самите отчитат, че пиарът и маркетирането на книгите в България не е на достатъчно добро ниво. Което е леко скандално според мен – след като знаят, че е така, защо не полагат достатъчно усилия да поправят това. Има много случаи, в които дори отговорите им се дават наготово, но те просто не ги приемат поради една или друга причина.

Регистрация за семинарите „Как да стана успешен автор?“ можете да направите тук.