fb
БългарияНовини

Деца гласуват за 81 книги в наградата „Бисерче вълшебно“ 2023

2 мин.

От днес, 15 февруари, започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“, на която „Аз чета“ е медиен партньор.

Децата между 3 и 16 години могат да гласуват за любимата си новопубликувана книга, част от краткия списък. Целта, която си поставят организаторите от Фондация „Детски книги“, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път през 2023 г. инициативата включва дълъг и кратък списък. От всички подадени номинации жури, разделено в два панела – 13 експерти и 210 деца, избира по 10 книги в художествените категории и 25 нехудожествени издания.

„166 книги бяха номинирани от 52 български издателства в тазгодишното издание на „Бисерче вълшебно“. Двата панела на журито имаха нелеката задача да изберат по 10 книги в художествените категории и 25 книги в категория „Нещотърсачи“. След съпоставяне на вота на двете групи, част от книгите се оказаха с равен брой точки и в краткия списък се озоваха 81 заглавия. От тях 21 са от български писатели/екипи“, обясни Вал Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

През 2023 г. и най-малките – децата от 3 до 5 години, ще могат да отличат своите книжни бисерчета с помощта на своите родители и на учителите в детските градини. Заглавията са разпределени в 6 категории:

Формата за гласуване ще е отворена до 23:59 ч. на 23 април 2023 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди.

Единадесетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“.