fb
БългарияНовини

Детското отделение на болницата в Търговище ще има “Библиотека на играчките”

1 мин.

Кът за четене ще бъде обособен в Детското отделение на болницата в Търговище, съобщава местният GoTargo. Идеята и реализацията са на Клуба на нестопанските организации в Търговище, Фондация за децата в риск по света и областната болница, а откриването ще бъде на 26 януари.

Кътът за четене е част от програмата “Библиотека на играчките”, която успешно се прилага на 20 места в страната, и ще даде възможност на най-малките пациенти да разглеждат и четат книжки от богатата колекция, да подреждат пъзели, да рисуват и апликират. Началото е поставено в Дебелец през 2009 г., а в момента подобни библиотеки функционират и в Дебелец, Пазарджик, Плевен, Бургас, Варна, Шумен, Нови Пазар и Велики Преслав.

В България инициативате на Фондацията за децата в риск по света е създадена като ресурс в подкрепа и допълнение на програмата „Внучето на баба“, изпълнявана съвместно с О.А. Милосърдие в домовете за медико-социални грижи за деца в страната. Изграждането на “Библиотека на играчките” и къта за четене целят да направят престоя на децата в болницата възможно най-близък до тяхната естествена домашна среда, за да се избегне натрупване на напрежение, поради невъзможността да посещават детска градина или училище.