fb
БългарияНовини

Дивата природа оживява в шоу върху Националната библиотека

2 мин.
LUNAR

Сградата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще стане сцена за светлинно шоу по време на фестивала LUNAR, който ще се проведе в София между 6 и 9 май. Видео мапинг шоуто върху внушителната фасада ще разкрие красотата на природата и уникалността на растителните и животински видове. Озаглавено е „Дивата природа зависи от нашите навици“ и носи важното послание, че многообразието на планетата не е вечно. Светлинният спектакъл ще разходи зрителите от дълбоките води на океана, през Саваната, до далечните тропически гори.

„Творбата цели да насочи погледа на публиката към изчезващите видове и влиянието на всяко малко рутинно действие на човека, което има значение за тяхното опазване. Животинските видове са поставени на карта. Само заедно хората могат да помогнат за спасяването им“, обясниха организаторите.

Сред сградите, които ще бъдат осветени в рамките на фестивала, са едни от най-емблематичните в столицата. Това са Национална галерия „Квадрат 500“, НДК, Народен театър „Иван Вазов”.

Общо тринадесет светлинни творби, създадени от талантливи артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция, ще преобразят централната част на София по време на LUNAR. Две видео и четири статични проекции върху сгради, шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите на събитието.

Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени от 20:30 до 00:00 ч., между 6 и 9 май.

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в София, в дните между 6-9 май 2022 г., като идеята е да преобрази града в огромна галерия под открито небе.