fb
Ревюта

Дневник на утрешния ден

2 мин.
Dnevnik na utreshnia den

Dnevnik na utreshnia denКакво би направил, ако знаеше какво ще се случи утре ? Пред този въпрос е изправена Тамара Гудуин, главната героиня в романа „Дневник на утрешния ден” от Сесилия Ахърн. Тамара е богато разглезено момиче на 16 години, чийто свят се разпада в деня, в който се самоубива баща й. Освен с неговата загуба, тя трябва да се справя и с новия си непривилегирован живот, тъй като са разорени.

Заедно с майка си, Тамара отива да живее в затънтената ирландска провинция при леля си и вуйчо си. И там започва нейният нов живот и историята в книгата. Случайно попада на празен дневник, който се оказва, че разкрива събитията от утрешния ден, и постепенно, благодарение на него, Тамара научава последствията от прибързаните думи и действия, стойността на това, което си имал и не си оценил, докато не си го загубил. Урок, който е труден и болезнен. Защото нейното израстване в емоционален план е свързано с приемането на загубата на баща й.

Историята на Тамара е вълнуваща и увлекателна, като в допълнение имаме полуразрушен замък, красива ирландска природа, стари семейни тайни, които постепенно излизат наяве. Всичко това е съпроводено от въпросите, какво щеше да направиш, ако знаеше какво ще се случи утре, какво би променил и дали изобщо би искал да знаеш какво е приготвила съдбата ти за утре?

Повече от книгата няма да разкривам, ще оставя насладата на читателите от увлекателния разказ за Тамара и нейните приключения. За тези, на които името Сесилия Ахърн звучи познато, това е авторката на популярния роман „P.S. Обичам те”.

Ще завърша с цитат от дневника на Тамара, който е предназначен за книгите, тъй като това е една от най-хубавите мисли, на които съм попадала:

„Мисля, че повечето хора влизат в книжарниците, без да знаят какво искат да си купят. Книгите си седят там и някак магически приканват хората да ги изберат. Точният човек за точната книга. Сякаш вече знаят от чий живот трябва да станат част, как могат да го променят, как могат да помогнат на някого да научи даден урок, да извикат усмивка на нечие лице в точния момент.”