fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

„Дуенде, безпокойство, кеф“ дават началото на Софийския литературен фестивал тази сряда

6 мин.

С представяне на финалистите от първия конкурс на Софийския международен литературен фестивал на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“ ще бъде поставено началото на третото издание на най-голямото литературно събитие в страната. Своеобразното откриване на форума е тази сряда, 25 ноември 2015, от 19:00 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтаните).

Събитията и инициативите в рамките на фестивала тази година продължават цели 19 дни и традиционно ще се засекат със Софийския международен панаир на книгата в НДК (8-13 декември). Именно в този период стартира международната програма на фестивала, с акцент върху авторите и литературата на иберийския полуостров.

Конкурсът

софийски литературен фествал

За първи път  тази година организаторите на Софийския литературен фестивал организираха конкурс за млади автори, вдъхновен от страните на фокус в програмата. Темата „Дуенде, безпокойство, кеф“ вдъхнови 67 автори с повече от 150 произведения. От тях са отличени 12 млади писатели и 6 автори на илюстрации и фотографии. По време на официалния старт на фестивала в сряда ще имаме възможност да видим именно избраните текстове и визии от конкурса, а останалите отличени публикувани в първото електронно издание на фестивала, което ще е достъпно на сайта на форума.

За музиката на официалното откриване ще се погрижат преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова (флейта) и д-р Евелина Кръстева (сопрано). Журито, направило селекцията на произведенията в конкурса, както и на цялостната програма на българските автори, участващи във фестивала е в състав: Силвия Чолева, Камелия Спасова, Марин Бодаков, Кирил Златков (част от журито само на „Дуенде, безпокойство, кеф“).

Предварителната програма 

софийски литературен фествал

Предварителната програма на фестивала ще продължи с акцент върху новите лица в съвременната българска литература на първи декември 2015 г. от 19:00 ч., когато в Литературен клуб „Перото“ младите автори Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев и Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъедини и певицата Мила Роберт.

Вечерта посветена на поезията в рамките на фестивала ще завладее пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК два дни по-късно. На трети декември (19:00 ч.) пред публиката свои работи ще представят поетите  Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще бъде от Koka Mass Jazz.

Дискусиите

софийски литературен фествал

Фокусът на Литературния фестивал тази година – Иберийски полуостров ще бъде тематичната основа и на двете дискусии в предварителната програма:

  • „Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман – употреби, експерименти, постижения“ – 27 ноември, петък.

Модератор ще е авторът на „Романология“ Младен Влашки. Участие ще вземат писателят и литературен критик Борис Минков, литературният историк проф. Инна Пелева и литературоведът и писател Йордан Ефтимов;

  • В „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ ще се включат български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания. Съорганизатор е Къща за литература и превод – София, фондация “Следваща страница“ – 2 декември, сряда.

Мястото на двете дискусии е Литературен клуб „Перото“ от 18:30 ч. 

Детска предварителна програма

софийски литературен фествал

Детската програма на Софийския международен литературен фестивал също ще има осезаемо участие в предварителната програма. Събитията в нея се осъществяват съвместно с ИКЕА – България.

Още на 28 ноември 2015 г., събота, между 13:00 – 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Събитието е свързано с „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца, до 12-годишна възраст, стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Рисунките на децата ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки. Водещ на събитието ще бъде нашата любима Валентина Стоева от сайта www.detskiknigi.com.

В детската програма на Никулден е включена и работилница „Вкусна география“ с учястието на илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е насочена към деца до 11 години и ще бъде на 6 декември 2015, неделя, между 15:00 ч. и 17:00 ч. в ИКЕА. По време на работилницата най-малките илюстратори ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови рисунки на Аля Маркова ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Основната програма

Третото издание на Софийския международен литературен фестивал, посветено на литературата от Иберийския полуостров, ще ни срещне и тази година с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. Сред участниците в основната програма тази година очакваме 12 испански и португалски автори, както и и 29 български писатели. Нейното начало ще бъде поставено на 8 декември (вторник) и ще продължи до 13 декември 2015 г. (неделя) в Мраморно фоайе на НДК, като ще съвпадне с провеждането на 43-тото издание на Панаира на книгата в Националния дворец на културата.

Повече подробности за ключовите събития в основната програма очаквайте съвсем скоро, а като медиен партньор на фестивала “Аз чета” ще ви държи в течение с всички актуални и любопитни събития с публикации, видеа и фотогалерии на сайта и каналите ни в социалните мрежи.

Визиите на фестивала

Визуалната кампания на фестивала е дело на Havas Worldwide Sofia и художничката Гергана Змийчарова.

„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на „Софийския международен панаир на книгата”, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

Съорганизатор – Министерство на културата на Република България.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.

Медийни партньори на третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“:

БНТ, Дарик радио, bTV Radio Group, Дневник, Light, Стандарт, Програмата, вестник „Култура“, Портал Култура, azcheta.com, въпреки.com, kafene.bg, Литературен вестник, Артележка, Детски книги и Мертореклама.

Дизайн-партньор на фестивала за втора поредна година е ИКЕА България.

Гостуването на чуждестранните автори на „Софийския международен литературен фестивал“ е възможно и благодарение на подкрепата на Министерство на културата на Испания, Instituto Vasco Etxepare, Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española, AC/E.