fb
НовиниПо света

Два романа си делят „Пулицър“ 2023

2 мин.

Два романа бяха отличени с тазгодишната награда „Пулицър“, стана ясно по време на обявяването на отличията в понеделник вечер. Това са Trust („Богатство“, изд. „Бард“) от Ернан Диас и Demon Copperhead от Барбара Кингсолвър. Demon Copperhead е „майсторска преработка на „Дейвид Копърфийлд“, разказана от момче от Апалачите, която разказва за бедността, пристрастяването, провалите и моралния колапс, както и усилията му да ги победи“, пише в мотивацията на журито. Втората книга, която намира място сред наградените Trust, е завладяващ роман, чието действие се развива в някогашна Америка. Разказва за любовта и властта в страна, където капитализмът царува.

Наградата за нехудожествена литература отиде при Робърт Самюелс и Толусе Олорунипа за His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice („Името му е Джордж Флойд: Животът на един човек и борбата за расова справедливост“) – резултат от репортажите на авторите за The Washington Post.

Наградата за биография и автобиография отиде при Хуа Хсу с книгата Stay True, а Пулицър за поезия взе Then the War: And Selected Poems, 2007-2020 от Карл Филипс.

Повече от 100 години наградите „Пулицър“ се присъждат от Колумбийския университет в чест на американските постижения в журналистиката, литературата и музиката. Пулицър са широко признати като най-престижните награди в своята област в Съединените щати.
107-те награди „Пулицър“ отдадоха почит на журналисти от цялата страна. Асошиейтед прес спечели две награди за отразяването си на войната в Украйна, включително най-престижната от всички Пулицър, наградата за журналистика в служба на обществото. New York Times също спечели два Пулицъра, за международни репортажи и за коментари. Washington Post спечели два Пулицъра, както и Los Angeles Times.