fb
БългарияНовини

Дядо Пънч с награда „Константин Константинов“ за цялостен принос

2 мин.
Панчо Панчев (Дядо Пънч)

Панчо Панчев, добре познат на детската аудитория като Дядо Пънч, е тазгодишният носител на националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос към детската литература у нас. В категория „Автор“ отличието бе присъдено на писателката Анета Дучева-Ферманн, а Пенко Гелев получи наградата в категория „Илюстратор“. Наградата се дава в рамките на XVI Националeн фестивал на детската книга в Сливен.

Дядо Пънч е роден на 17.11.1933 г. в гр. София. Завършил е Руска гимназия и Театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Бил е главен редактор на списание „Театър“ (1966 – 1969), а също и на сп. „Славейче“, в едни от най-трудните и на практика последни години за списанието (1997-2002 г.).

Анета Дучева-Ферманн получава награда заради книгата „Лунната люлка”, издадена през 2013 г. от ИК „Жанет 45”. Тя започва да пише за деца още като студентка, а от 1990 г. живее и работи в гр. Мюнхен, Германия. Автор е на книгите за деца „Тони-Пони“ (1989), „Гого“ (1994), „Джобното човече“ (2006) и „Лунната люлка” (2013). Книгата й „Тони-Пони” е издадена на немски език в гр. Берлин през 2011 г. и преиздадена през 2014г.

Наградата за Пенко Гелев му се присъжда за илюстрациите на книгата „Приказка за вълшебната флейта“, издадена от „Ентусиаст” през 2013 г. Още преди публикуването на книгата Гелев получава отличие за илюстрациите в нея и от украинския фестивал COW International Design Festival. Пенко Гелев е роден през 1968 г., издател и главен редактор на комикс списание „Рикс“, автор на сценарии и продуцент на игралните филми „Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“, както и на телевизионните образователни предавания „Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“. Негови илюстрации съпътстват и музикалната програма на музикалния спектакъл „Майка ми Гъската“.