fb
НовиниПо света

Джаки Колинс почина от рак на гърдата на 77 години

2 мин.

Авторката на над 30 романа за живота в Холивуд и света на богатите Джаки Колинс е починала в събота на 77 години, съобщава Associated Press, позовавайки се на пресаташето на писателката. Причината за смъртта на Колинс е рак на гърдата.

Малко по-късно семейството на писателката разпространи официално писмо, с което потвърди лошата новина.

„Джаки живя прекрасен и пълноценен живот и бе обожавана от своите роднини, приятели и от милионите читатели, които забавлява повече от четири десетилетия. Тя беше истинско вдъхновение, пионер за жените в литературата и истинска креативна сила. Джаки ще продължи да живее чрез своите герои, но вече ни липсва неописуемо много“.

Според изричната молба на семейството вместо цветя, читателите и приятелите на писателката могат да изпращат дарения на две неправителствени организации, посветили се на борбата с рака на гърдата в САЩ и Великобритания – .

Family Statement:It is with tremendous sadness that we announce the death of our beautiful, dynamic and one of a kind…

Posted by Jackie Collins on Saturday, September 19, 2015

Джаки Колинс имаше три деца от два брака. Книгите й са преведени на 40 езика и са продали над 500 млн. копия по целия свят. Прави големия си пробив още с първата си книга „Светът е пълен с женени мъже”, забранена в няколко държави заради описанията в сексуалните сцени. Най-известният й роман е „Холивудски съпруги“, който в началото на 80-те й носи голяма популярност и в САЩ, след като по него е създаден ТВ сериал. Освен поредицата „Холивуд“, в сърцата на феновете ще останат и заглавията от сериите „Лъки Сантанджело” и „Връзки в Ел Ей”. У нас книгите й се издават от „Прозорец“.

През 2013 г. писателката бе отличена с Ордена на Британската империя, а година по-късно званието получи и сестра й, холивудската звезда Джоан Колинс.

Джаки Колинс по време на една от последните си публични изяви. Снимка: jackiecollins.com

Джаки Колинс по време на една от последните си публични изяви в Ню Йорк през юли. Снимка: jackiecollins.com