fb
НовиниПо света

Джейн Остин заменя Чарлз Дарвин върху новата банкнота от 10 паунда

2 мин.

На 200-годишнината от смъртта на Джейн Остин Bank of England показа как ще
изглежда банкнотата от 10 паунда с нейния лик, съобщава NPR. Гуверньорът на банката Марк Карни позира с новата купюра пред катедралата Уинчестър, където авторката е погребана.

Остин ще замени Чарлз Дарвин, чийто лик беше на 10-те паунда досега. Тя ще бъде единствената жена, освен кралицата, изобразена на английските пари, след като през май Елизабет Фрай беше „изместена“ от Уинстън Чърчил върху 5-те паунда.

Новата банкнота обаче предизвиква противоречия. Тя е от полимер и има защита от фалшифицирането. Материалът, трябва да издържи повече от хартията, използвана до сега, но в състава си има животински мазнини. Това разгневи вегани и различни религиозни групи.

Има и възражения за избора на изображението. Портретът е направен след смъртта ѝ, базиран на скица, която сестра ѝ Касандра прави, но с много по-меки черти.

„Почитателите на Джейн Остин очевидно са доволни, че тя ще се появи на банкнота, но е много иронично, че Bank of England са избрали изображение, на което не е тя“, смята историкът Луси Уорсли.

Според нея скицата е „подобрена“, тогавашен еквивалент на днешните корекции с Photoshop. „Джейн е имала много по-остро лице – някои може да го нарекат кисело.“

Предвижда се банкнотите да влязат в обращение на 14 септември, като промяната бе обявена преди няколко години.

Междувременно колекционерски монети от 2 паунда със силуета на Остин бяха пуснати от Royal Mint. Ще може да бъдат открити първо около Бейсингстоук, където Остин е родена, и Уинчестър, където прекарва последните години от живота си.