fb
Новини

Една от най-старите библиотеки в света отново отваря врати

2 мин.

Една от най-старите запазени библиотеки в света Ал Каруин (Al Quaraouiyine) отново e достъпна за посетители, съобщава actualitte.com  Библиотеката, която се намира във Фес, Мароко, и е построена между 859 и 877 сл. Хр. като част от университета в града, е възстановена под ръководтсвото на местната архитектка Азиза Чауни с финансовата подкрепа на TED. Обновената сграда е открита в края на май, след повече от три години работа по проекта.

Ал Каруин е под протекцията на ЮНЕСКО и е част от по-голям архитектурен комплекс с културно значение в световен мащаб. Към него са включени още джамия и университет. Създателката на сградата Фатима ел Фихрия пък е от тунизийски произход и остава в историята като една от личностите, допринесли за това Фес да се превърне в един от най-впечатляващите архитектурни градове.

През годините аудиторията на Ал Каруин е крайно ограничена, заради лошото й физическо състояние. Липсата на дренажна система води до повреда на подовете и част от стените. Основна част от историческите символи и ръкописите също са засегнати. „Когато за пръв път посетих библиотеката, бях шокирана“, казва Чауни. „В помещенията с ръкописи от VII век температурата и влажността не се регулираха и това напълно съсипваше таваните.“

Целта на архитектката е била да подходи към сградата с необходимото уважение, но и да я трансформира така, че да може тя отново да се превърне в място за знания, комуникация и култура.

През вековете Ал Каруин олицетворява именно комуникацията и културния обмен между Мароко и Европа. Интересно е, че освен запазване на автентичността на мястото, Азиза използва в реставрацията и съвременна технологии като соларни панели и водни колектори. Обръща специално внимание на ремонтната дейност с фонтаните, като дори прави нови инсталации.

Обновената библиотека днес включва читалня, конферентна зала, лаборатория за съхранение и възстановяване на ръкописи, както и колекция от редки книги. Разбира се, има обновени офиси и кафе. Пространството ще бъде използвано и за представяне на временни изложби, постоянни експозиции и различни събития.

Интересна подробност е, че в  Ал Каруин се изучава мистичният поет и философ от XII век Ибн Араби, както и историкът и икономист Ибн Халдун от XIV век.

Вижте и още снимки от библиотеката (източник: AP Photo/Samia Errazouki):