fb
Ревюта

Любовните терзания на „Елитът“

2 мин.
elitut kiira kas

elitut„Елитът” на Кийра Кас (изд. „Егмонт България“) е доказателство, че човек трябва да чете някои книги на определена, или по-скоро в този случай, до определена възраст. Романът е продължение на “Изборът”, чието действие се развива в бъдещето, в една монархична Америка.

„Елитът” започва точно там където свършва „Изборът”. Америка е решила да участва в състезанието за принц Максън и да поеме контрол над случващото се в живота й. Разбира се, като при всеки план, приложен в действие, се случват неочаквани неща и появата на бившата й любов Аспен поставя Америка в сериозно раздвоение.  Оттук насетне много малка част от книгата е посветена на бунтовниците, кастовата система и въобще всички споменати антиутопични елементи.

За мен това се оказа доста разочароващо, защото исках авторката да задълбочи и даде повече информация за формирането на кастовата система, да има някакъв евентуален сблъсък с бунтовниците, както и да се покаже тяхната гледна точка. Но романът е съсредоточен върху мислите и терзанията на Америка, която през цялото време се люшка между принц Максън и Аспен, според това кой от двамата в конкретния момент я е отблъснал с нещо или разочаровал. Единственият случай, в който Америка постъпи дръзко и зае някаква социална позиция за положението в страната, дори не беше продиктуван от чувство за справедливост, а от гняв към Максън. Затова и смятам, че книгата ще се хареса точно на възрастовата група, за която е писана. Предполагам, че когато си на 16, целият ти живот е фокусиран и съсредоточен върху романтичните връзки и тръпки, или поне в по-голямата си част.

Трудно ми е да не направя паралел с „Игрите на глава”, „Дивергенти” и други young adult книги, като сравнението не е в ползва на „Елитът”. Споменатите по-горе романи могат да се четат и от по-възрастни и да те накарат да съпреживееш мислите и чувствата на героите. Докато „Елитът” си остава книга, писана за деца, засягаща и разглеждаща техните първи любовни трепети и проблеми. А другото е просто оригинален декор и сюжет, върху които да се развие любовната история.

Все пак книгата се чете бързо и лесно, стилът на писане на Кийра Кас е увлекателен. И няма как да подмина великолепните корици на „Изборът” и „Елитът”, които, разбира се, ще допаднат на всяко момиче. Много женствени и нежни и само това може да те накара да разтвориш страниците на книгата.

В заключение бих препоръчала книгата на момичета под 18 години, и то на такива с по-романтична натура.

[ + ]