fb
БългарияНовини

Редакторът на страницата за книги в „Труд“ напуснал заради цензуриран материал за Маркс

2 мин.

Емил ТоневЦензуриран саркастичен материал за излезлия през юли сборник с откъси от творби на Карл Маркс станал причина дългогодишният редактор на страницата за книги в „Труд“ Емил Тонев да напусне всекидневника от средата на септември. Самият Тонев, който е автор на филмирания роман „Граница“, признава това в интервю пред Деян Енев за сайта OffNews и уточнява, че е взел решението за напускане няколко месеца по-рано.

Журналистът споделя, че капката за неговото напускане било цензурирането на неговия материал със заглавие „Ето го певеца на класовата борба!“, който бил планиран като челен в страницата за книги на броя от 3 юли. Въпреки че бил разписана от отговорния редактор, минути преди отпечатването страницата била свалена, челото – сменено, а материалът за Маркс бил орязан и смъкнат по-надолу.

Карл Маркс Човекът и бъдещето„Да свалиш страница „Книги” по политически причини 24 години след 10 ноември – за това трябва да си тежък параноик и ти е нужен спешен преглед при психиатър, човече, който и да си!“, казва Тонев. Поводът да напише материал за „Човекът и бъдещето“ на Карл Маркс под формата на политическа сатира било изказването на Антон Кутев от 26 юни, че протестират умните и заможните в София, на които правителството искало да вдигне данъците. „Просто подобна идиотска манипулативна изцепка си плачеше за ироничен коментар“, обяснява журналистът в интервюто за OffNews.

Емил Тонев признава, че често е писал „полит-социални дивотии (включително по адрес на ГЕРБ)“ дори в ревюта за детски книжки с картинки. „Майтап да става, читателят да се кефи. Да си забавен, а не скучен, също е част от журналистиката, мисля аз“, казва той.

В свой текст за електронното издание на в. Култура писателят Деян Енев показва „еволюцията“ на текста на Тонев и задава въпроса „Кой? Кой, в крайна сметка, смени челото на страница „Книгите” на „Труд” от 3 юли тази година?“.

Вижте факсимиле от непубликуваното чело на страницата „Книги“ на в. „Труд“ от 3 юли:

Труд свалена страница Книги