fb
10, които...Специални

Енигматичният Ю Несбьо в 7 любопитни факта

4 мин.

2017-а ще бъде годината на Ю Несбьо и обичания му герой Хари Хуле. Инспекторът има „рожден ден“ – 20 години от създаването му. А пред самия Несбьо достига нови и нови върхове…

През последното десетилетие той се утвърди като емблема на скандинавското криминале. Норвежецът бързо премина от етикета „следващия Стиг Ларшон“ до това да бъде своя собствена марка – на върха на всички класации, книгите му са преведени на 50 езика и са достигнали фантастичните 30 милиона продадени екземпляра. През декември „Холивуд Рипортър“ го постави на 15-о място в класацията си за най-влиятелните писатели в Холивуд.

В момента се работи по няколко екранизации на негови книги, а през октомври тази година е премиерата на „Снежния човек“ с режисьор Томас Алфредсон, а в главната роля на инспектор Хари Хуле влиза номинираният за „Оскар“ Майкъл Фасбендър. Към другите проекти са свързани имена като Дени Вилньов, Джейк Джиленхол, Мила Кунис, Леонардо ди Каприо, Браян Кранстън, Чанинг Тейтъм…

Но кой е Ю? Какъв е един от най-успешните автори в света?

1. Несбьо твърди, че винаги му се е искало да пише – слушайки историите на баща си като малък, си представял как той ги създава. Обичал да си измисля страшни разкази и да впечатлява с тях приятелите си. Но преди да се реши наистина, Несбьо чете, чете и пак чете. На 37 години все пак се осмелява – и оттогава „пише като луд“ (както казва самият той).

2. На въпроса „Коя беше любимата ти книга като дете?“, Несбьо отговаря – „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг. Въпреки че баща му силно се съмнявал, че романът е подходящ за 7-годишни деца, малкият Ю не спирал да упорства и в крайна сметка таткото му я чел на глас. А причината да бъде толкова настоятелен била страховитата корица – отрязана свинска глава, забучена на кол…

3. Като тийнейджър Несбьо сериозно се занимава с футбол и цели професионална кариера, но на 18 къса коленни връзки и мечтите му изхвърчат през прозореца. Заради футбола (и мързела) Ю има доста разочароващ успех в училище. Така успява да открие у себе си много ценно качество – самодисциплината. Записва се в армията и по време на службата минава целия материал от гимназията, чете Хамсун и Хемингуей, и взема отлична диплома.

4. Музиката е изключително важна за Ю и винаги е била част от живота му. Вдъхновява се от Майлс Дейвис, Боб Дилън, Елвис Костело, Брус Спрингстийн. В университета, където следва икономика и финанси, сформира банда – „Ди Дере“ („Онези там“). Ю пише текстове, пее и свири на китара. Започват да се събират уж на шега, но постигат страхотен успех и към момента все още са норвежката група с най-много продадени албуми в страната си.

5. Ю почти полудява – в продължение на няколко години живее на прекалено бързи обороти. През деня влиза в ролята си на топ-финансист, а вечер свири с групата. Един ден просто решава, че не може повече и се мята на самолет за Австралия. Тоест, колкото се може по-далеч от Норвегия. В 30-е часа път от Осло до Сидни Ю вече има идея за роман и при влизането в хотела почва да пише първия случай на Хари Хуле.

6. Обича да спортува – катеренето е едно от любимите занимания. Както и карането на колело, което при всяка възможност прави с приятеля си Йенс Столтенберг, генералния секретар на НАТО и бивш премиер на Норвегия.

7. През 2008 г. основава Фондация „Хари Хуле“, чиято задача е да помага в битката с неграмотността в държави от Третия свят. Всички приходи от продажбата на книгите му „Ловци на глави“, „Midnight Sun“ и „Blood on Snow“ отиват за финансиране на дейностите на фондацията, а сумата към момента възлиза на повече от 4 милиона евро.

На 13.02., за един настръхващ Свети Валентин, издателство „Емас“ публикува нова книга от Ю Несбьо – „Хлебарките“. В нея любимият ни инспектор Хари Хуле заминава за Тайланд, за да помогне в разследването на убийството на норвежкия посланик. Хари, както винаги разрушителен и саморазрушителен, бързо открива, че в Банкок се крият твърде много тайни, дращещи повърхността като хлебарки…

Включете се до 19 февруари в играта ни за едно от три копия от „Хлебарките“ на този линк.

[ + ]