fb
Ревюта

Приключения безброй с „Феята от захарницата“

2 мин.
feyata-ot-zaharnicata

feyata-ot-zaharnicataИ друг път съм споделяла, че издателство „Рибка” е едно от любимите ми за детска литература. Не публикуват много на брой заглавия, но тези, които пускат, са внимателно подбрани и прекрасно оформени. Затова страшно се зарадвах, когато видях „Феята от захарницата“ от Катя Антонова, чиято „Двете кралства“ ми е любима.

Както подсказва заглавието, историята е за една захарна фея. Ванилия е наказана за 100 години да живее в захарница, която се оказва на бабата на деветгодишния Филип. Един ден момчето открива малката фея и двамата се сприятеляват.

Ако си мислите, че умението да превръщаш всичко в захар не е кой знае какво, Ванилия ще ви докаже, че бъркате. Нейните способности успяват да забъркат Филип в щури приключения, но и да му помогнат – от създаването на полезна торта без захар до сплашването на побойниците в училището и бизнес начинание с продажба на захар. Всички идеи на Ванилия са оригинални и въпреки че невинаги минават по план, в крайна сметка, водят до положителен резултат.

Това е история за важните неща от живота на едно дете – истинското приятелство, да се приемаш такъв, какъвто си, какво е да си популярен и все подобни теми, които вълнуват малчуганите. Хареса ми как Катя Антонова е успяла да предаде тези послания кратко и ясно, чрез всички разнообразни приключения на Филип и Ванилия.

„Феята от захарницата“ е прекрасна книжка, с която можете да зарадвате своето или близко дете. Забавна история с щипка магия, която е облечена в чудесните илюстрации на Мила Лозанова. Историята завършва с отворен край, така че скоро очаквам продължение, което да загатва за повече магическо присъствие.

Още едно ревю на книгата може да прочетете в блога „lamartinia“

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg.