fb
Ревюта

Филип Пулман и тъмните му материи

3 мин.
pulman tamnite mu materii

pulman tamnite mu materiiИмето на Филип Пулман ме преследва от няколко години, но тъй като не се смятам за почитател на фентъзито, като че ли умишлено го избягвах. Докато не се зачетох в първата част от трилогията „Тъмните му материи”.

Трябва да знаете, че тя има статут на класика във Великобритания – публиката я поставя на трето място в класацията „Голямото четене” на ВВС и то след знакови творби като „Властелинът на пръстените” на Толкин и „Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин. През 2011 година пък книгата е включена сред 24-те заглавия, които се разпространяваха безплатно по време на инициативата Световна нощ на книгата (World Book Night).

Сюжетът на „Златният компас” (издаван и със заглавие „Северно сияние”) се върти около малката Лира, която живее в колежа „Джордан” в Оксфорд, в свят доста подобен на нашия, но и с някои важни разлики. Основната особеност на този свят е тайнственото явление Прах и около него и изучаването му се завихря интригата, а мнозина от героите губят живота си заради него.

Друга важна разлика е, че всеки човек има демон. Връзката на човека с неговия демон е подобна на тази между нашите душа и тяло. Те не могат да се разделят. Освен насилствено. Лира и демонът й Панталеймон ме очароваха моментално. Пък и кой може да устои на храбро момиченце с непокорен характер?

Нейният дълъг път към Севера и вън от детството започва когато тя дочува тайни, които не са предназначени за нейните уши, и благодарение на неутолимото й любопитство и непокорство спасява живота на чичо си Азриел.

Знаете, че недомлъвките на възрастните само разпалват детския интерес. Лира не прави изключение и се заклева, че ще направи всичко по силите си да отиде на Север и да изучи тайнствения Прах, за който говорят професорите от колежа и който е обект на изследванията на чичо й. Но нито за миг не предполага, че още с първата стъпка от пътуването си на север, вече е поела нежеланата роля на детето, което ще реши съдбата на нейната вселена.

Безспорно любимият ми образ от „Златният компас“ е бронираният мечок Йорек Бирнисон. Един истински мечешки крал с почти човешко разбиране за чест, справедливост и дълг.

Честно казано се затруднявам как да ви предам атмосферата на Лириния свят. Освен динамично действие и резки обрати, цигани, бронирани мечки, вещици и цепелини, книгата предлага и щедра доза научни, религиозни, философски и морални въпроси. Затова, а и защото възрастните често обичат да се превъплъщават в образа на дете, „Златният компас“ има силна притегателна сила за читателите от всички възрасти.

В приключенията е най-добре да се участва лично, така че ако сте от щастливците, които още не са прочели трилогията на Филип Пулман, какво чакате?

По книгата има и едноименен филм, но вие си знаете – първо книгата, после филма!