fb
Ревюта

Футболната легенда Иън Райт откровено за живота си във „Футболът, моят живот“

2 мин.
Автор: Георги Стоянов

Един от най-значимите проекти на най-многобройния фен клуб на чуждестранен отбор в България, този на лондонския Арсенал, е вече факт. Автобиографичната книга на легендата на английския футбол и на шоубизнеса Иън Райт – „Футболът, моят живот“, вече е достъпна на български с превода на Насо Русков – музикант, артист и отдаден привърженик на клуба от северен Лондон.

Книгата е писана 15-ина години след отказването на Райти от активна състезателна кариера и носи белезите на играта му – първична и истинска. Изданието проследява всички етапи от живота и кариерата на английския футболист – от Неделната лига, през Кристъл Палас, Арсенал, Уест Хям, Селтик и Бърнли до света на шоубизнеса и проблемите на играчите, след като окачат бутонките на пирона.

Откритостта, с която Райт описва проблемното си семейство, неувереността си в ранните годините, грешките си, благотворното влияние на своите учители, благодарността, с която говори за мениджърите и съотборниците си, ни правят неусетно съпричастни към историята му.

„Футболът, моят живот“ ни пренася в романтичните времена на футбола от средата на 80-те до зората на Висшата лига. Разказва ни любопитни истории от съблекалните на Палас, Арсенал и английския национален отбор. Райт споделя открито за казармения ред при Джордж Греъм, за молбата си за трансфер по времето на Брус Риок, за тихата революция на Арсен Венгер, за ужасяваща вражда между Селтик и Рейнджърс, за магарешката упоритост на Греъм Тейлър и футболните уроци на Глен Ходъл към Дейвид Бекъм.

Специални глави са отделени на проблемите на футболистите след края на кариерите им, на алчните агенти, които гледат единствено собствения си интерес, на расизма, на живота на чернокожите през 70-те години в Лондон, на музиката и, разбира се, на Неделната лига и на 8-те му деца.

От изоставено от баща си и отхвърлено от майка си момче до голмайстор на Арсенал за всички времена; от Неделната аматьорска лига до националния отбор на Англия; от срамежливото момче, което не посмява да покани момиче на среща, до водещ на собствено токшоу с гости от калибъра на Лайнъл Ричи, Уил Смит и Бионсе – всичко това е Иън Райт, който разкрива душата си във „Футболът, моят живот“.

Книгата вече е достъпна и всеки желаещ може да си я поръча ексклузивно чрез Facebook страницата на фен клуба на Арсенал в България или с поръчка на thebook@arsenal-bulgaria.com.

Авторът на това ревю и председател на фен клуба на Арсенал – Георги Стоянов – гостува и в рубриката ни „Как четеш“.