fb
Големите

Джордж Р.Р. Мартин – новият крал на фентъзи романите

6 мин.
Dzhordzh RR Martin

Ако има един автор днес, за когото всички негови почитатели се молим да е жив и здрав още дълго време, това е Джордж Р. Р. Мартин. А основната причина е, че има да завършва поредицата „Песен за огън и лед“ – един съвременен световен бестселър от поредицата епични фентъзи романи. И ако случайно има някой, който още не е чувал за тази поредица, то съм много склонна да си мисля, че този някой живее в далечна пещера, защото буквално цял свят е луд по този автор и неговите герои.

За първи път разбрах за Мартин от сп. BIOGRAPH. В списанието се разказваше за предстоящия сериал на HBO “Игра на тронове”, създаден именно по поредицата “Песен за огън и лед”, коятоMartin отнема на автора 20 години писане и първоначално е замислена като трилогия. Цели 5 години чакахме само за последната 5-а книга от поредицата – “Танц с дракони”, а се очакват и още две: “Ветровете на зимата” и “Мечта за пролет”.

Не след дълго след прочита на публикацията в гореспоменатото списание, магията за мен започна. Последва бързо ходене до най-близката книжарница, купуване на първите 3 тома накуп и голямото четене – ден и нощ. Томовете са огромни, а историите са изпълнени с увлекателни подробности и много различни герои. В последствие, когато сериалът започна, а първите два тома вече бяха прочетени, очакванията бяха още по-високи. И за щастие той ги оправда – като просто се превърна в една от най-добрите и успешни продукции на HBO, нещо повече – в една от най-добрите екранизации по роман. Вероятно за това допринася и ролята на самия Дж. Р. Р. Мартин като продуцент и сценарист на сериала – сигурен гарант, че качеството на идеите му няма да бъде омаловажено и сигурна представа как трябва да се случват нещата.

Преди да стигне до тук обаче Мартин изминава дълъг и изпълнен с предизвикателства път. Пълното му име е Джордж Реймънд Ричард Мартин и е роден преди 65 години на днешната дата (20-и септември) в град Байон, Ню Джърси. Майка му се казва Маргарет Бреди Мартин, а баща му е пристанищният работник Реймънд Колинс Мартин. Има и две сестри – Дарлийн и Джанет.

Мартин още като дете пише истории за чудовища, които продава на съседските деца за жълти стотинки, а няколко години по-късно става фен и колекционер на комикси. Негови истории дори са публикувани от Marvel още в гимназията. По това време започват да се появяват фантастичните му сюжети като една от първите му истории е епична приказка, в която главни герои са домашните му костенурки. Мартин завършва гимназия “Марист”, през 1970 става бакалавър, а година по-късно магистър по журналистика от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс – възможно най-отдалечния от дома му университет, където Мартин отива любопитен да види останалата част от света и в търсене на нови хоризонти.

Първата му продадена научно-фантастична история е разказ, наречен “The Hero”, който сп. Galaxy публикува през 1971г. – тогава Джордж е само на 21г. В следващите години продължава да пише, но едва през 1979г., след развода си с Гейл Бърник, той се отдава изцяло на своето творчество. Следва местене в Холивуд, където става сценарист на прочутата фантастична поредица на телевизия CBS “Зоната на здрача” (“The Twilight Zone”). Участва и в други телевизионни проекти като сериала “Красавицата и звяра” (“Beauty and the Beast”, продуциран отново от CBS), където е консултант, а също и в сценария на филма “Входове” (“Doorways”), на който е и продуцент. Много от собствените му фантастични истории също са филмирани.

Славата обаче идва с “Песен за огън и лед” и нейната телевизионна адаптация по HBO.Martin 70

Днес Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико, член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на САЩ (SFWA), както и член на Писателската гилдия на САЩ, Западното крайбрежие.

Сп. Time го обявява за един от 100-те най-влиятелни личности през 2011г. Има награди “Хюго” и “Небюла” за сборника си с разкази “Пясъчните крале” (изд. БАРД). А първите му три романа от поредицата “Песен за огън и лед” (“Игра на тронове”, “Сблъсък на крале” и “Вихър от мечове”) печелят премията Ignotus за най-добър чуждестранен роман. Първият сезон на сериала “Игра на тронове”, който е адаптация по едноименния роман, е номиниран за 13 награди ЕМИ, както и за наградата “Хюго” (най-старата награда за научна фантастика). Вторият сезон на сериала, който е екранизация по романа “Сблъсък на крале”, има 12 номинации за ЕМИ.

Славата обаче не пречи на Джордж Р.Р. Мартин да е изключително дружелюбен и достъпен за своите фенове. През февруари 2011г. се жени повторно за дългодишната си любима Парис Макбрайд. Той не ползва Twitter и е католик. Като малък е обичал да си играе на каубой. За завършването си през 1962г. на училището „Мери Джейн Донахю“ получава като подарък телевизор, което го прави много щастлив, защото може да гледа любимите си поредици “Зоната на здрача” (“The Twilight Zone”) и “Трилър” (“Thriller”). Чуждите езици не му се отдават много, за разлика от шаха, а литературните критици приживе го наричат „американския Толкин“.

pesen za oagan i ledОт себе си мога само да допълня, че Дж.Р.Р.Мартин е от онези автори, които неизменно ще те карат да прелистваш шеметно страниците, да заживяваш с неговите герои, да запомниш всичките им имена. Дж.Р.Р.Мартин умее да шокира читателите си, убивайки главните си герои, точно когато са ти станали най-интересни, но го прави с финес. Той пише за гигантски червеи, наемни убийци, дивашки племена, заговори, интриги, коварства, пътешествия и зима която трае с година. Дж.Р.Р.Мартин създава не просто други светове, той самият се превръща в цяла собствена научно-фантастична Вселена, изпълнена с всичко онова, което винаги те изненадва, което никога не можеш да очакваш и което никога не ще забравиш. За мен Мартин определено е новият крал на фентъзи романите. Дж.Р.Р.Мартин се превръща в легенда и ако искаш да си част от тази легенда, по-добре бързо започни да го четеш, а за най-запалените любопитковци, ето и официалния му сайт.