fb
БългарияНовини

Георги Бърдаров, Джоана Дахабре и Мария Цънцарова взимат наградите „Иван Вазов“ и „Съба Вазова“ за 2022 г. 

2 мин.

Писателят Георги Бърдаров е носителят на тазгодишната национална награда за литература „Иван Вазов“, съобщиха от община Сопот.

„Географ, университетски преподавател, писател, сценарист, Георги Бърдаров е човек на науката и душевността. Трагизмът му може да се сравни с Шекспировия, а любовта, която описва, е космическа. Георги Бърдаров пише така, че читателите преживяват катарзис заедно с неговитегерои. Той не разказва, а гравира думи в душите ни. Няма човек, останал безпристрастен към романите му“, аргументират се от 13-членното жури, определило лауреатите.

Джоана Дахабре печели детската награда за литература „Иван Вазов“. Тя създава първия български подкаст за художествена литература „Модерна мисъл“. Неговата кауза е да подкрепя млади български писатели, да предложи иновативни методи за усвояване на учебния материал и да насърчи повече младежи да четат. Журито определя Джоана Дахабре като човек, който изгражда мост между миналото и бъдещето, „защото тя стъпва на литературното творчество и традиции на класиците и гледа напред в бъдещето, където младите хора са дейни, осъзнати и отговорни къмобществото и средата, в която живеем. Тя дава нов прочит на учебния материал,използва новите технологии и въвлича съмишленици към своите каузи“. Джоанна е носител на много награди и през 2022 г. е номинирана от фондация „Енчо Керазов“ в категория „Образование“.

Телевизионната журналистка Мария Цънцарова е носител на наградата на името на Съба Вазова за морал и истинност в общественото слово. „Тя не се поколеба да осветли схеми за купуване на гласове, имотното състояние на известен политик, хора от подземния свят, нередности, свързани със строителството на АМ „Струма“ и злоупотреби със средства от благотворителност за болни деца. Не само смелост е необходима, за да се направят такива разкрития, иска се доблест и точен морален компас“, посочват от журито.

Момент от обявяването на носителите/Снимка: Община Сопот

Вазовата литературна награда традиционно се връчва на 9 юли, рождения ден на Иван Вазов, в родния му град Сопот. 

Комисията, определила носителите на високите отличия за 2022 г., е в състав: инж. Николай Новаков, проф. Боян Биолчев, доц. д-р Григорий Вазов, Гьока Хаджипетров, Николай Урумов, д-р Стефан Шивачев, Борислава Петрова, Диана Кушева, Гергина Шльомска, Иванка Виришапкова, Пенка Терзиева, Катя Адърска и Анелия Бочева.