fb
БългарияНовини

Георги Господинов спечели международна награда за сборника „И всичко стана луна“

1 мин.

Георги Господинов получи международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto) за сборника с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), съобщи българският издател на писателя “Жанет 45”. В Италия книгата е издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

„Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове“, казва журито на „Ceppo“.

Георги Господинов ще изнесе лекция във Флоренция на 13 март, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден той ще представи книгата със свръхкратки истории „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

„И всичко стана луна“ е изключително добре приета от големите италиански медии, като Corriere della Sera и la Repubblica, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“,  „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо. Предвиждат се и дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти.

Наградата Premio Ceppo Internazionale Racconto се връчва от 1955 г., а от 2006 г. става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Снимка на публикацията: Дафинка Стоилова