fb
От издателстватаСпециални

Георги Мишев събира приятели за 80-годишнината си

1 мин.

По повод 80-годишния юбилей на големия български писател и сценарист Георги Мишев Издателска къща „Хермес“, съвместно с НДК, организира Приятелска вечер с автора на 17 ноември (вторник) от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“.

Вечерта ще бъде открита с кратка прожекция, събрала откъси от най-емблематичните филми на Георги Мишев. Специално участие в събитието ще вземат Кристин Димитрова, Марин Георгиев, Борислав Геронтиев, Марко Ганчев и известният кинокритик проф. Божидар Манов. Актьорите Филип Трифонов и Богдан Глишев ще четат подбрани откъси от и за книгите на Мишев. Композиторът Кирил Дончев ще потопи гостите в атмосферата от филмите на Георги Мишев чрез своите изпълнения на пиано.

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др. Носител е на множество признания и награди. Само тази година писателят получи няколко отличия, сред които Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и наградата „Златен век“ с огърлие, връчена от министъра на културата Вежди Рашидов. Мишев ще получи и Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2015 г., връчвана от Община Добрич.

Георги Мишев на 80