fb
Ревюта

„Инвитро – стъпка по стъпка“ – безплодието не е присъда за цял живот

3 мин.
invitro-stupka-po-stupka

invitro-stupka-po-stupkaС готовност приех да представя тъничката, но много полезна книжка „Искам бебе. Инвитро – стъпка по стъпка“ (изд. „ Millenium“ ). Безплодието все още се възприема от редица семейства като нещо срамно, поради което двойките се страхуват да предприемат стъпки по установяване на проблема и отлагат медицинските консултации до момента, в който става много по-трудно, а понякога и невъзможно да се помогне. Затова се радвам на идеята да бъде събрана на едно място най-важната информация относно процедурата инвитро, за да ориентира и напътства двойките на различните етапи.

На пръв поглед може да изглежда, че „Искам бебе. Инвитро – стъпка по стъпка“ не предлага нещо по-различно от статиите, които могат да бъдат намерени свободно в Интернет. Това обаче съвсем не е така. Съдържанието на книгата е съгласувано с медицински специалисти, членове на един от най-добрите инвитро екипи в страната, което гарантира точността и достоверността на информацията. Събрана на страниците на книгата, тя е винаги на разположение на читателите във всеки един момент.

При бързите темпове, с които се развива медицината в наши дни, за читателите е важно също така да бъдат сигурни, че включените данни и факти са възможно най-актуални спрямо днешна дата. Не на последно място, книгата може да бъде разпространявана на места, където достъпът до Интернет е затруднен и не толкова масов.

Целта на книгата е да представи по един стегнат и разбираем начин основните етапи, които предстоят на двойката по пътя към желаното бебе – от осъзнаването, че има някакъв репродуктивен проблем, през изследванията, до самите процедури и вероятните резултати от тях. Авторката Гергана Димитрова съумява да даде изчерпателен отговор на въпроси като:

– Кога се смята, че съществува репродуктивен проблем?

– Каква е разликата между инсеминация и инвитро?

– Къде да намерим донор, ако нямаме партньор?

– На какви терапии да се подложим при различните проблеми?

Информацията е поднесена по разбираем начин, като в същото време въвежда читателите в терминологията на изследванията и терапиите, така че да не се чувстват объркани, когато се сблъскат на практика с медицинските названия. Тонът на авторката внушава спокойствие и носи позитивно послание, че трудностите при забременяването не са присъда за цял живот.

В края са включени истински истории на жени, на които предстои или вече са минали през процедурата инвитро. Хареса ми това, че историите не са „захаросани“ – не са премълчани финансовите или психологически трудности, които много често съпътстват семействата, избрали „инвитро“ като решение.

Признавам, бях смаяна, когато разбрах, че „Искам бебе. Инвитро – стъпка по стъпка“ в момента  е единствената книга по темата на българския книжен пазар. Затова още повече приветствам решението на издателство „Millenium“ да я издадат и се надявам, че ще ги последват и други издателства, за да могат повече семейства да получат достоверна и актуална информация, а с нея и надежда, че желанието за бебе не е неизпълнима мечта.

[ + ]