fb
БългарияНовини

„Глобални библиотеки“ събира номинации за годишните си награди

2 мин.

Започна приемът на номинации за шестите годишни награди на Фондацията „Глобални библиотеки – България”, които ще бъдат връчени през ноември 2022 г., съобщиха от организацията. Отличията ще бъдат присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната.

Наградата за медии във две подкатегории – за национална и за регионална медия ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Аз чета“ спечели годишната награда на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за национална медия, допринесла за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България през 2019 г.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Кампанията за изпращане на предложения за наградите ще продължи до 20 октомври 2022 г. Номинациите се извършват съгласно статута на наградите, като за всяко предложение се попълва формуляр по образец.

Попълнените формуляри се изпращат на имейл адреса на Фондацията foundation@glbulgaria.net

Тази година ще бъдат приемани номинации за постижения през периода 1 октомври 2021 г. до 30 септември 2022 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на два етапа. Наградите ще бъдат връчени на седмия национален форум „Библиотеките днес“, който ще се проведе в София през ноември 2022 г. 

„Номинации за наградите за всяка от категориите могат да се правят от ръководните органи на обществените библиотеки, организации в областта на науката, образованието, информационните технологии, библиотечното дело, развитието на местните общности и на гражданското общество и др. Препоръчваме да се запознаете със Статута на наградите преди да пристъпите към подаването на предложения за номинации”, обясниха от фондация „Глобални библиотеки”.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

[ + ]