fb
Ревюта

Говори по-уверено за по-сериозни успехи

2 мин.

kak-da-obshtuvame-uvereno-i-uspeshnoОбщуването всъщност освен чисто комуникационната си страна всъщност има и сериозна доза психология. Лично аз относително рядко поглеждам точно в тази посока, затова и книгата на Лес Гиблин „Как да общуваме уверено и успешно“ ме запрати „в отсрещния ъгъл“ с множество насоки за сваляне на гарда на комуникационния съперник.

Всяка от главите дава по няколко примера за това как да накарате хората да ви слушат, да приемат гледната ви точка, да създавате добро отношение, да изградите лоялна група от хора около себе си и т.н. На практика Гиблин излиза от self-help жанра и това превръща „Как да общуваме уверено и успешно“ в наръчник по общуване в разширена социална среда. Всяка от частите е обобщена в края си, а на финала дори имате възможност да си изготвите собствена програма за разрешаване на комуникационните си проблеми (всеки има такива, няма какво да си кривим душите) по методите на Бенджамин Франклин.

Разбира се, книгата няма претенциите да бъде колосален труд на науката за комуникацията, но всъщност съдържа сериозни насоки, които могат да доведат до подобряване на общуването в рамките на големи и по-малки екипи. Особено важни са главите за това как да извадим максимална подкрепа за идеите си от своите подчинени и за това как да критикуваме, без да нараняваме егото на другите. Няма да скрия, че в главата, която обяснява колко важно е да казваме „Благодаря“, веднага открих много похвати, с които да подобря благодарствените писма, писани от името на моите клиенти.

Разглеждано от бизнес гледна точка, „Как да общуваме уверено и успешно“ е почти задължително четиво за мениджърите, които общуват директно със своите подчинени. А тези, които все още не го правят, книгата ще убеди колко всъщност това е нужно.