fb
БългарияНовини

„Хагабула“ стана роман на годината 

1 мин.

Книгата „Хагабула“ от Тодор П. Тодоров (изд. „Жанет 45“) взе националната награда за български роман на годината „13 века България“ 2023, а тазгодишният носител на отличието беше обявен на официалната церемония на 11 май.

Националният дарителски фонд „13 века България“ за 12-и път организира конкурса за български роман на годината, а победителят беше избран от жури в състав: проф. Миглена Николчина (председател) и членове доц. д-р Бойко Пенчев, проф. Милена Кирова, доц. Младен Влашки и проф. Людмил Димитров.

Сред присъстващите бяха и номинираните от журито писатели.

Изпълнителният директор на Фонда Бисера Йосифова връчи на автора на спечелилия роман грамота и финансовата премия от 11 000 лв.

„Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. Героите прекосяват съноподобна реалност, която ще ги отведе до непредвидими разкрития и космогонична като мащаб развръзка.