fb
НовиниПо света

Харпър Ли ще публикува нов роман през лятото на 2015

3 мин.

Da ubiesh prismehulnik55 години след публикуването на първия си роман “Да убиеш присмехулник” американската писателка Харпър Ли ще издаде втори роман през лятото на настоящата година, съобщава The Guardian.

Името на книгата е “Go Set a Watchman” и в нея главен герой отново е обичаната Скаут от първия роман на Ли, но вече като възрастна. В съобщение до медиите Ли споделя, че “Go Set a Watchman” е писана в средата на 50-те години, но около дебюта на “Да убиеш присмехулник” авторката я оставя настрана и никога не се завръща към нея. В последствие дори мисли, че творбата й е изгубена.

Ли споделя как “не е осъзнала”, че книгата е оцеляла и била изключително изненадана и щастлива, когато нейната скъпа приятелка и адвокатка Тоня Картър я открила. Картър намерила ръкописа “на сигурно място, прикрепен към оригиналния ръкопис на “Да убиеш присмехулник”.

“След много размисъл и колебание споделих текста с хора, на които се доверявам, и бях удовлетворена да чуя мнението им, че книгата заслужава да се публикува. Аз съм скромна и ме изумява фактът, че тази творба ще бъде публикувана след всички тези години”, допълва Ли.

Финансовите параметри около книгата все още не са ясни. Знае се, че сделката за издаването на новия роман е договаряна между Картър и ръководството на HarperCollins в САЩ. Във Великобритания книгата ще бъде издадена от William Heinemann – импринтът на Penguin Random House, под който излиза и „Да убиеш присмехулник“ на Острова.

В новия роман на Ли се включва и бащата на Скаут Атикус, както и добре познати персонажи от дебютната книга на авторката. Действието се развива 20 години напред във времето, когато Скаут се завръща в Мейком от Ню Йорк, за да посети баща си.

“Тя [Скаут] трябва да се справи както с лични, така и с политически проблеми, докато се опитва да разбере от една страна възприятието за обществото на нейния баща, а от друга – своите собствени чувства към мястото, където е родена и израснала”, посочва Том Уелдън, изпълнителен директор на британските издатели на Ли от Penguin Random House.

“Да убиеш присмехулник” е една от най-обичаните съвременни класики в американската и световна литература, продадена в повече от 40 милиона копия по цял свят. Романът е публикуван на 11 юли 1960г. и печели награда “Пулицър”. Две години по-късно е екранизиран в едноименен филм с участието на Грегъри Пек, който печели оскар за превъплъщението си в Атикус Финч. След издаването на книгата Лий не публикува друга своя книга до днес. В България „Да убиеш присмехулник“ е издадена от издателство „Бард“.

Прочетете ревюто на „Да убиеш присмехулник“ от Павлина и от Стефани Стефанова.