fb
Ревюта

Have no fear, gangsta!

2 мин.

petdesetiyat-zakon-novata-bibliya-na-uspeha_0_1От гетото до върха на най-трудната част от музикалния бизнес – гангстерския рап – 50 Cent си е достоен за уважение отвсякъде. А когато пише книга с един от водещите умове, изследващи властта като явление и проповядващи различни „закони“ за нейното утвърждаване, четивото явно си заслужава.

Да, ама не точно. Оказа се, че „50-ят закон. Новата библия на успеха“ на Фифти и Робърт Грийн е написана като за малки негърчета от гетата – да ги възпитава да стават корави копелета. В началото ми се струваше, че четенето на 300 страници, които ми разказват как трябва да съм винаги нащрек, да не се отпускам в отношението си към околния свят, да не се поддавам на страха и други такива неща, пречупени през опита на наркодилър от Южен Куинс, станал мегазвезда, няма да са ми крайно полезни. Но то взе че се пооправи към средата :)

Всъщност книгата е насочена към тийнейджърите, на които предстои да „отлетят“ от семейното гнездо и в този ред на мисли има добри поучения за начало на самостоятелния живот. Най-важното – да не се страхуват. С изключение на няколко притеснително прокрадващи се теории за това, че хората са лоши по природа (че добрите услуги винаги са с користна цел, че всички шефове са експлоататори и т.н.), „50-ят закон. Новата библия на успеха“ е и доста добър наръчник за поведение в обществото.

Разбира се, основната тежест е насочена към постигането на превъзходство и други властови елементи, така че книгата може би ще ви е полезна. Хубавото е, че не е пълна с някакви self-help мантри, а практически съвети. Проследяването на пътя на Фифти към върха съвсем не е маловажно и дори без анализа на Грийн може да си направите доста добри изводи.

Ето видео с двамата, което може да ви помогне да разберете книгата по-добре:

P.S. Докато четях, си дадох сметка как всичко, разказано в тази книга за 50 Cent, може да е просто част от легендата, която върви като част от неговия имидж. Робърт Грийн е нает от Фифти да пишат книгата „заедно“, съответно са му продиктувани някакви неща – кой знае дали са верни. Не че е от значение крайно, но все пак. Вие все пак обръщайте повече внимание на съветите за личностно развитие, не на наркоминалото на 50 Cent :)

[ + ]