fb
НовиниПо света

Хелена Бонъм Картър оглавява Лондонската библиотека

2 мин.
Снимка: Sane Seven

За първи път начело на Лондонската библиотека застава жена и това е актрисата Хелена Бонъм Картър. Тя поема поста за период от пет години, съобщиха от културната институция.

Хелена Бонъм Картър е член на библиотеката от 1986 г. и е избрана от членовете на управителния ѝ съвет „заради своята креативност и връзки с литературата, както и заради известността ѝ и потенциала ѝ да промотира дейностите на библиотеката сред широката публика“.  

„Много съм щастлива да стана първата жена-президент на Лондонската библиотека и да ръководя институция, която е отворена за всички. Библиотеката наистина е място, като никое друго, вдъхновяващо и подкрепящо писатели вече 180 години. Много от тези творци по някакъв начин са повлияли моята кариера и тази на актьорите по цял свят. Уникалните фонд, история и членове на библиотеката помагат да се свържат литературните величия от миналото с тези от бъдещето и аз съм горда да подкрепя една такава невероятна, изпълнена с живот институция“, заяви британската актриса във връзка с избирането ѝ на почетното място.

Актрисата отдавна е страстна почитателка на книгите и дълбоко оценява важността на писателите за актьорската професия.

Хелена Бонъм Картър печели популярност с ролята си на Луси Хъничърч във филмовата адаптация по романа „Стая с изглед“ (1985) на някогашния вицепрезидент на библиотеката – английският писател Е. М. Фостър. По-късно изпълнява ролята на мис Хавишам в „Големите надежди“ (2012) по едноименния роман на Чарлз Дикенс, който е един от основателите на библиотеката. Наскоро пък Бонъм Картър се снима като майката на Енола Холмс във филм, базиран на герои на Артър Конън Дойл, още един от известните членове на библиотеката. 

През 181-годишната история на библиотеката в нея са членували и множество жени-творци, писателки и мислителки. Сред по-ранните членки са социалната теоритичка Хариет Мартино, суфражетката Кристабел Панкхърст, първата дипломирана жена хирург Елизабет Гарет Андерсън. Известните писателки, членували в библиотеката, включват Вирджиния Улф, Анджела Картър, Дафни дьо Морие, Мюриел Спарк и др.  

Президентската позиция е почетна, като най-важните ѝ дейности са набиране на средства и промотиране на библиотеката. Хелена Бонъм Картър вече е проявила специален интерес и към Програмата за нови писатели, както и към разрастващата се програма, свързана с училищата и с подкрепата за членство в библиотеката на хора, които не могат да платят цялата членска такса. 

Всяка година се публикуват около 700 книги и над 460 филмови и театрални сценария от членове на Лондонската библиотека, допринасяйки с около 21.3 милиона паунда за развитието на британската икономика.