fb
Ревюта

Елизабет Бенет и мистър Дарси – не толкова горди и определено без предразcъдъци

3 мин.
hronikite na pemburli

hronikite na pemburliОбичате ли Джейн Остин? Липсват ли ви Елизабет Бенет и мистър Дарси? Чудите ли се какво се случва след края на романа „Гордост и предразсъдъци“? Ако е така, приберете се вкъщи, направете си чаша топъл чай и заровете нос в страниците на „Хрониките на Пембърли“ – книга първа от замислената поредица от десет книги. Забравете всякакви предразсъдъци, че на корицата името на авторката все пак не е Джейн Остин, и се насладете на всяка страница.

Ще се потопите в атмосферата на Англия, ще се влюбите отново в старите, вековни имения. Горди, величави, изглеждащи студени и недостъпни отвън. Влезте вътре, заживейте с обитателите им, опознайте всеки един от тях, с личната му болка, любов, страст към живота, с борбата им към и за един по-добър свят. Няма да усетите как ще станете част от тяхната среда за времето, докато четете.

Ще жадувате да видите любимата си сестра, да се посмеете с нея, да споделите тайните си. Ще чакате с нетърпение дългите писма, все едно са написани до вас. Ще пътувате с каретите по прашните пътища от едно имение към друго. Ще се улавяте да рисувате мислено родословното дърво на Бенет или на Дарси, на Бингли и на Гарднър, връзките между тях, между децата и внуците им. В един момент ще се пообъркате, ще ви се иска наистина да си направите схема кой на кого е брат/сестра, съпруг/съпруга, но почти веднага ще забравяте смущението си и ще продължите алчно да четете. Пак ще станете свидетели на наглостта на Лидия и Уикъм, на досадно бъбривата мисис Бенет. Ще завиждате, че не можете да се усамотите в библиотеката на Пембърли, да се разходите из винаги прекрасно поддържаните градини. Ще се възмущавате, но ще си налагате да обмисляте думите и действията си. Ще се насладите отново на поезията на Уърдсуърт, Кийтс, Шекспир.

Светът, на който Ребека Ан Колинс, авторката на „Хрониките на Пембърли“, ни прави свидетели е толкова богат на герои, чувства, места. Но тя успява да преплете и политическото, социалното и икономическото развитие на страната. Говори за управлението на Англия при Джордж III и Джордж IV, за изправените пред фалит фабрики, за моралния упадък, за зачестилите дребни престъпления, нападенията по улиците, колапсът на текстилната промишленост, промените в правата на собственост в селските области, ограждането на имотите и изхвърлянето на работниците от фермите. По улиците на Лондон вече не е препоръчително да се замръква.

А семействата Дарси, Гарднър и Бингли успяват въпреки всичко да запазят традициите си, любовта и честността помежду си. Заедно строят болници, създават училища за бедните, борят се за един по-добър начин на живот. Успяват да ни накарат да плачем и да се радваме с тях, да обичаме и да мислим за близките ни хора. Да се отнасяме с уважение един към друг. Вдъхновяват ни за промени!