fb
Издателски проектНовини

Илън Мъск и неговите биографии

2 мин.
Илон Мъск и Уолтър Айзъксън по време на среща на върха в Сан Франциско./Getty Images за Vanity Fair

Мъск, най-богатият човек в света, отдавна е обект на внимание като основател на компанията за електрически автомобили Tesla и производителя на ракети SpaceX. Но през последните седмици, докато осъществяваше сделката с купуването на Twitter за близо 44 млрд. долара, любопитството за това какво го мотивира нарасна драстично.

Няколко биографии изследват живота и работата му досега, включително „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ от Ашли Ванс, публикувана през 2015 г. (издадена в България през 2016 г. от „Кръгозор“). Ашли Ванс представя Мъск като визионер индустриалец, който работи за решаването на най-големите световни проблеми със силата на технологиите. Но това не прикрива недостатъците му. Мъск също е описан като толкова устремен да постигне величие, че придобива почти нечовешки образ.

Миналата година беше издадена биографията Power Play: Tesla, Elon Musk, and the Bet of the Century от Тим ​​Хигинс.

Друга книга, която Мъск обяви миналото лято в Twitter, също е в процес на работа, тази от биографа Уолтър Айзъксън, който е написал бестселъри за Леонардо да Винчи, Бенджамин Франклин и Стив Джобс. Дългогодишният издател на Айзъксън Simon & Schuster планира да издаде книгата, която все още няма насрочена дата на издаване.

„Винаги съм се интересувал от новатори и хора, които разширяват границите, а той прокарва най-важните и трудни граници, като електрически коли, слънчева енергия, устойчива енергия, космически пътувания и интерфейс за връзка на човешкия мозък с изкуствен интелект“, каза Уолтър Айзъксън в интервю за The New York Times.

Тази седмица, след като Twitter прие предложението на Мъск, Айзъксън се подготви за поредица от репортажи, които включват пътувания с Мъск и посещения на хора, свързани с миналото му. Той вече е интервюирал около 200 души от обкръжението му.

В телефонно интервю Айзъксън говори за предизвикателствата на писането на биография за герой, който непрекъснато се развива и разширява своята империя.

Това е като „да се опитваш да си водиш бележки, докато пиеш от пожарникарски маркуч. Все още не съм съвсем сигурен как се развива историята. Добрата новина е, че мога да оставя събитията да управляват книгата, не е нужно да налагам изкуствен краен срок“, заяви той.