fb
Не пропускайтеПанаирът

Илия Троянов ще бъде официален гост на четвъртия Софийски международен литературен фестивал през декември

2 мин.

Роденият в България немски писател Илия Троянов ще бъде официален гост на четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал, който тази година е на тема „Миграция, идентичност, граници, принадлежност“. Близо 50 чуждестранни и български автори ще бъдат част от програмата на фестивала между 13 и 18 декември 2016 г.

izdanie-4-litfestВсяка година СМЛФ съсредоточава международния фокус върху литературата на даден регион. Тази година обаче гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях напуснали родния си език или страна, други с изразено творческо и биографично отношение към темите, които Фестивалът ще засегне в това си издание.

Въпреки че преди месеци за фокус на събитието бе обявена турската литература, географският принцип ще бъде заместен от тематичност.

„Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия. Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки“, казват организаторите.

Над 30 български писатели и поети и заглавията на най-новите им книги, ще бъдат част от основната програма на фестивала. Сред тях са: Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Владислав Христов, Георги Тенев, Деян Енев, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Златна Костова, Ивайло Добрев, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Камелия Спасова, Катерина Стойкова-Клемър, Марин Бодаков, Момчил Николов, Надежда Радулова, Николай Грозни, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Стефан Стефанов, проф. Цочо Бояджиев.

Софийският международен литературен фестивал 2016 се провежда в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, на който „Аз чета“ по традиция е медиен партньор.