fb
БлоговеМнения

Имаш ли си любима книжарница?

2 мин.

Когато преди време Алекс пусна материала за книжарницата в „Имате поща”, си мислех, дали някога ще успея да видя такава и в България. Е, все още у нас няма, но пък успях да открия такава в Прага.

Докато се губех очарователно в един от най-красивите градове в Европа, съвсем случайно на едно малко площадче попаднах на Anagram Bookstore, англоезична книжарница за нови и употребявани книги.

Книжарничка, която те очарова още с двете столчета пред стъклената витрина. Когато вече си вътре, малките ръчно изработени табелки, които висят от страните с различните жанрове на книгите привличат инстинктивно, книгите излъчват топлина, а плетените столчета те приканват да седнеш и да се отдадеш на четенето. По стените има брошури, табелки, мисли и цитати от книги, но може би най-значимото от всички е една картичката, която говори именно колко важно е една книжарница да бъде човешка, за хора от хора, които обичат книгите.

Книжарница Anagram - ПрагаИ когато си мислех, че всичко това е невероятно чаровно, съдържателят на книжарничката започна да ми обяснява как любимият му щанд е детският, но наскоро му се е наложило да го намали, заради ниския оборот и кризата. После ме попита за България и живота у нас, попита ме за книгите, за хората.

Нямаше как да не си купя нещо, нямаше как и да си тръгна без усмивка, просто защото открих най-приятната книжарница в един прекрасен град. Книжарница, която е нещо повече от книгопродавница, нещо повече от пазар, книжарница като място за любов към книгите, към  живота, към почивката.

Вижте и галерията със снимки на книжарницата отвън и отвътре.