fb
Ревюта

Интригата се заплита в „Розата и бодилът”

2 мин.
rozata-i-bodilat

rozata-i-bodilat„Розата и бодилът” („MBG BOOKS“) е по-динамична от първата част, „Короносната кула”, а интригата се заплита. В продължението на „Хрониките на Ририя”, Майкъл Дж. Съливан въвежда нови герои и може да се каже, че пешките и фигурите са подредени на дъската и първите ходове са направени.

„Розата и бодилът” ни среща с Ройс и Ейдриън една година по-късно, след събитията в „Короносната кула”. Двамата се връщат в Медфорд, за да посетят Гуен, която се оказва жертва на жесток побой. Търсейки виновника, те се озовават в центъра на заговор срещу краля и нищо не е точно такова, каквото изглежда на пръв поглед. Съдбата на младата проститутка Роза се оказва тясно свързана с тази на кралството и тя плаща жестока цена, защото е била на неправилното място в неправилното време. Майкъл Дж. Съливан прави и първите догадки към поредицата „Откровенията на Ририя”, в която ще се разкрие хилядолетна мистерия.

Разказът върви леко, събитията се подреждат плавно, а новите герои дават възможност да се види повече от света, създаден от автора. Магически елементи отново не присъстват, но тяхната липса не се усеща, заради динамиката и интригата. Все още остава неясно, защо е било важно Ейдриън и Ройс да създадат съюз и какво е неговото значение в бъдещето. Но двамата вече са тандем и различията им в характерите са забавно показани, така че необходимата доза хумор ще допадне на всеки читател.

Въпреки че все още няма епични битки и геройства, тайнствени места и неразгадаеми сказания, романът се чете изключително бързо и аз нямах търпение да стигна финала. Едно класическо фентъзи, което успява да предаде свой собствен облик и привкус на историята, за да не звучи клиширано и досадно на читателя, особено на хора, прочели повече от този жанр.

[ + ]