fb
БългарияНовини

Исландците GusGus идват в студио Орфей за първи концерт в България

3 мин.
GusGus Terminal 1

GusGus Terminal 1С падането на температурите през последните месеци от годината нуждата от горещи емоции силно се покачва. И макар да сме свикнали обикновено да борим студа с книги, този път имаме и алтернативно предложение. Защото предизвикателните исладци GusGus излязат на сцената на Студио „Орфей“ (ул. Самоков 60, зад Интерпред) в София на 11 декември за първия си концерт в България, за да ни заредят с много положтелни емоции и страхотна музика от последния си студиен албум Mexico.

Екстравагантната електронна банда е в България по покана на EventEase, а събитието се осъществява с подкрепата на ирландското уиски Bushmills и новаторската бира Grolsch, както и медийното партньорство на “Аз чета”.

GusGus са една от най-влиятелните съвременни банди, излезли от пъстрата електронна сцена на Исландия. Умението им да забъркват техно, хаус и експериментален поп с лекота е довело до впечатляващо творчество с над 20-годишна история, както и безкомпромисна естетика в музиката, която се е отвърдила като изцяло тяхна запазена марка.

GusGus-MexicoЗа албума Mexico организаторите на концерта споделят, че е колекция от спокойни, чувствени и позитивни парчета, които метафорично носят усещането за „бягство към далечния запад“.

“Музиката в Mexico има по-леко поп и денсфлор звучене, което е създадено с цел да се избяга от тъмния минимал техно привкус на предния им студиен албум Arabian Horse.

Така Mexico се превръща в лесен начин да бъдеш отнесен в друго измерение, където всичко е леко и приятно и отвореното ти съзнание просто се наслаждава на преживяването.”

Групата е сформирана през началото на 90-те с на шега заетото име от ястието Кус Кус, след вдъхновения от техен любим филм. Бандата се събира, докато 7 колоритни артиста работят заедно върху исландски филм, чиято продукция тягостно се бави. Вокалистът Даниел Огуст, който участва като актьор в продукцията, решава да експериментира с различни електронни мелодии и предлага на другите да работят заедно върху създаването на общ музикален проект. И отново като на шега, след период на игри и експерименти, GusGus стартира като 7-членен исландски колектив от различни артисти, поставящ началните следи на тъмните за онези години понятия като електронна музика и трип хоп.

Един от настоящите им членове, тръгнал от самото начало с бандата Biggi (Birgir porarinsson) споделя:

„Началото беше просто сбирка на интересни хора – един вид експеримент. Никой не беше много напрегнат какво ще излезе от цялото това нещо. Проста се забавлявахме с музиката.“

GusGusТака, без много напрежение GusGus подписват с британския инди лейбъл 4AD, с който жънат първите си сериозни успехи. Оттогава, съставът им е претърпял няколко промени, преминал през различни стилове електронно звучене, като накрая стига до „планета Берлин“ с помощта на лейбъла Kompakt Records, с който издават и 9-тия си студиен албум Mexico.

П.П. Знаем, че не очаквате в “Аз чета” да има много новини за музика. Ние обаче силно вряваме, че хубавата музика и хубавите книги вървят ръка за ръка, и трябва да се подкрепят. Затова и сме щастливи да се включим като медийни партньори на първия концерт на GusGus в България и да споделяме информация за повече музикални събития, които вярваме, че си заслужава да посетите. Освен това преди концерта, заедно с организаторите от EventEase, сме Ви приготвили и специална изненада. Очаквайте :)

Междувременно обаче Ви предлагаме да се присъедините към фейсбук събитието на концерта, да си купите билети навреме, преди да са свършили.

Ако още не сте чули GusGus и Mexico, може да го направите тук:

[ + ]