fb
НовиниПо света

Италианска библиотека на колела насърчава детското четене в малките населени места

2 мин.

След като се пенсионира, началният учител Антонио ла Кава превръща триколесния си ван в библиотека на колела, наречена Bibliomotocarro. В продължение на близо 20 години той кръстосва хълмовете и планините на региона Базиликата, за да стигне до закътани селища и други уединени общности в италианската провинция и да зарадва най-младите им обитатели с книги.

Една от редовните му дестинации е селото Сан Паоло Албанезе с население от 270 души. Там живеят само две деца в училищна възраст – брат и сестра, които Ла Кава посещава всяка неделя и съвестно възпитава като читатели.

Детето толкова често е самотно без книга. Къде другаде би намерила по-добра компания, ако не сред страниците красива литература? Не можем да живеем без книги.

Ла Кава споделя пред BBC, че именно учениците му са го насърчили да създаде своята пътуваща библиотека и да се впусне в търсенето на нови читатели. Той признава, че силно се бои да остарее в нечетяща страна. Вярва, че е важно удоволствието от книгите да се разпространява сред възможно най-много деца и набляга на това да не им се отказват историите, които желаят да държат в ръцете си.

Ла Кава с млади читатели (снимка: Tiscali Notizie)

На въпроса дали смята, че усилията му си заслужават, той отговаря:

Подобна дейност е ценна не само в социален и културен аспект. Тя носи със себе си и огромна етическа стойност, смея да добавя и политическа.

Ла Кава умишлено избира скромно и по-невзрачно превозно средство за обиколките си. Триколесният ван може да отиде навсякъде и предава посланието, че една книга също ще се появи там, където е нужна.

Bibliomotocarro е достъпна, каквато трябва да бъде и културата. Предназначението на пътуващата библиотека е да промени представата, че книгата и културата са символи и изразни средства на една аристократична прослойка – създадени от привилегировано малцинство за привилегировано малцинство. Напротив, те са символи и изразни средство на хората, от всички за всички.

Снимка на публикацията: Felicità Pubblica

[ + ]